POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog AROMATERAPIE: CO POTŘEBUJETE VĚDĚT
AROMATERAPIE: CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

AROMATERAPIE: CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

Ten pojem asi znáte všichni, ale víte, s čím vším vám může pomoci a jaká jsou její omezení?

Aromaterapie je terapie esenciálními oleji. Používá se již téměř 6 000 let a jejím cílem vždy bylo zlepšit náladu či zdraví člověka. Zjistilo se, že řada esenciálních olejů má různé antivirové, insekticidní a antioxidační vlastnosti, které mohou být prospěšné.

Mezinárodní organizace pro standardy (ISO) definuje esenciální olej jako produkt získaný z rostlinných surovin, buď destilací s vodou nebo vodní párou, nebo z oplodí citrusových plodů mechanickým procesem nebo suchou destilací“.

Je třeba ale myslet na to, že i přírodní produkty jsou chemikáliemi a mohou být pro člověka i nebezpečné, zvlášť, pokud se používají nesprávným způsobem. Proto je dobré se při použití esenciálních olejů řídit jen a pouze návodem k jeho použití či radami vyškolených odborníků.

 

Aplikace aromaterapie může zahrnovat například masáže, lokální aplikace a inhalace. Inhalace znamená, že se oleje vypařují do vzduchu pomocí difuzéru, spreje nebo kapiček oleje, případně i vdechováním např. v parní lázni. Kromě příjemné vůně Vám aromaterapeutické oleje mohou poskytnou i dezinfekci dýchacích cest či psychické uvolnění. Což určitě znáte – když Vám něco příjemně voní, zlepšuje Vám to automaticky náladu a cítíte se příjemněji. Ne nadarmo jsou vonné oleje tak populárními.

Lokální aplikace, můžeme říci i místní podání, se dá provádět různě. Ať už pouhým nanesením na konkrétní místo, masáží či například koupelí.

Esenciální oleje se nikdy neaplikují přímo na pokožku. Vždy se musí ředit s olejovou bází. Obvykle je koncentrace pár kapek esenciálního oleje na 30 ml olejové báze. Nejběžnějšími olejovými bázemi jsou sladký mandlový olej nebo olivový olej. Tato informace by ale měla být u výrobku vždy uvedena.

Pokud si chcete být jisti tím, že Vás nepostihne alergická reakce, proveďte test na alergii, a to následovně:

  1. Esenciální olej nařeďte v olejové bázi na dvojnásobnou koncentraci, než jakou plánujete použít.
  2.  Směs vetřete do oblasti na vnitřní straně předloktí o velikosti kreditní karty.

Pokud během následujících 24 – 48 hodin od aplikace nedojde k žádné reakci, mělo by být použití bezpečné.

Pokud by u Vás k alergické reakci na kůži došlo, nedoporučuje se obecně tento druh oleje nejen používat přímo na tělo, ale například ani inhalovat.

Esenciální oleje a jejich účinky

Esenciálních olejů existuje celá řada, ale pojďme si některé z nich představit a povědět si o jejich účincích.

Bazalkový esenciální olej je dobrý pro lepší koncentraci a zmírnění příznaků deprese, především pomáhá zmírnit bolest hlavy a migrénu. Doporučujeme se mu ale vyhýbat v průběhu těhotenství.

Bergamotový esenciální olej je skvělý při problémech s močovými cestami a trávením. V kombinaci s eukalyptovým olejem může pomoci zmírnit kožní projevy,

včetně těch způsobených stresem či neštovicemi.

Esenciální olej z černého pepře je výborný pro stimulaci krevního oběhu a svalových bolestí. V kombinaci se zázvorovým esenciálním olejem se používá ke snížení bolestí při artritidě a zlepšení flexibility.

Esenciální olej z heřmánku dokáže účinně pomoci při léčbě ekzému.

Esenciální olej Citronella je příbuzný citronové trávy a hmyz ho nenávidí. Proto jej můžete používat jako repelent.

Hřebíčkový esenciální olej poslouží jako lokální analgetikum nebo lék proti bolesti. Často se používá při bolestech zubů. Ale využijete jej i jako prevenci proti nevolnosti a jako karminativum, které zabraňuje plynatosti ve střevě. Má navíc i antimikrobiální, antioxidační a protiplísňové vlastnosti.

Eukalyptový esenciální olej skvěle pomáhá uvolňovat dýchací cesty. Často se kombinuje s mátou peprnou. Mnoho lidí je nicméně na eukalyptus alergických, takže je třeba být obezřetní.

Esenciální olej Geranium pomůže při kožních problémech, ke zmírnění stresu a jako účinný repelent na komáry.

Jasmínový esenciální olej byl popsán jako afrodiziakum, které jako stimulant pomůže zvýšit průtok krve penisem. Podobné účinky má i esenciální olej santalového dřeva.

Levandulový esenciální olej se používá jako antiseptikum např. při drobných poraněních. Přispívá i ke zlepšení relaxace a spánku.

Citronový esenciální olej Vám zlepší náladu a pomáhá zmírňovat příznaky stresu a deprese.

Rozmarýnový esenciální olej pomáhá posilovat paměť, předcházet svalovým křečím a podporuje oběhový a nervový systém.

Esenciální olej z čajovníku má antimikrobiální, antiseptické a dezinfekční vlastnosti. Je hojně používán v produktech péče o pleť, k léčbě akné či popálenin. Vyskytuje se i v ústních vodách, ale nikdy by se neměl polykat, protože je toxický!

Esenciální olej z tymiánu pomáhá snižovat únavu, nervozitu a stres.

Esenciální olej řebříčku se používá k léčbě příznaků nachlazení a snižuje bolest kloubů.

Obrázek AROMATERAPIE: CO POTŘEBUJETE VĚDĚT 1

Rizika aromaterapie

Každý esenciální olej má své vlastní chemické složení a je třeba znát jeho rizika, než jej budete používat pro léčebné účely. Bylo by více než vhodné poradit se s vyškoleným aromaterapeutem či s lékárníkem. Jedině vyškolený odborník Vám dá vhodné doporučení, jak olej používat a ředit, aby byl co nejúčinnější právě na Vaše obtíže. S esenciálními oleji je třeba zacházet stejně, jako s léky – s respektem a pečlivě dodržovat rady odborníka.

 

Na co si dát pozor

Některé esenciální oleje se, stejně, jako léky, vylučují s jinými. A to nejen s jinými esenciálními oleji, ale právě i s léky. Ty mohou jejich účinek zmírnit, znásobit nebo jejich kombinace může zhoršit Váš zdravotní stav. V takovém případě by Vám mohly více uškodit, než pomoci.

Pokud máte například vysoký krevní tlak, vyhýbejte se stimulantům, jako je rozmarýn. Osoby s nádorem na vaječníkách či prsou by se zas měly vyhýbat fenyklu, anýzu a šalvěji, které v této kombinaci působí jako estrogen.

Mějte na paměti, že všechny esenciální oleje mohou být před zředěním pro tělo nebezpečné, proto s nimi zacházejte velmi opatrně a držte se striktně příbalových informací a rad odborníků. Nikdy neřeďte olej méně, než je psáno! Jeho ozdravný účinek vyšší koncentrace neposílí!

Opatrnosti dbejte především, pokud vás trápí alergie, senná rýma, astma či kožní onemocnění. Velmi opatrní by měli být epileptici a osoby s hypertenzí. Spousta olejů se ředí s olejovou bází, která pochází z ořechů (např. mandlový olej), proto i alergici na ořechy by měli být obezřetní.

Aromaterapie se nedoporučuje ani těhotným a kojícím ženám či lidem.

Při skladování esenciálních olejů myslete na to, že jim nedělá dobře světlo, teplo a kyslík. Doporučuje se proto je skladovat v chladnějších místech, kde je tma a rozhodně je pořádně uzavírejte.

 

Vedlejší účinky

Aromaterapie může mít i spoustu vedlejších účinků, ale ty nebývají většinou nijak závažné a netrvají dlouho. Patří mezi ně nejčastěji:

  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Alergické reakce

 

Výhody aromaterapie

Ačkoliv je aromaterapie považována pouze za doplňkovou terapii a není prokázáno, že by byla srovnatelná s léky na nemoci, může léčbu výrazně podpořit. Esenciálních olejů existuje ohromná spousta a nebudeme Vám je tu všechny vypisovat, ale určitě by bylo dobré si říct, s čím vším by Vám správně zvolená aromaterapie mohla pomoci.

Aromaterapie například snižuje:

  • ​​Nevolnost
  • Bolest a bolesti těla
  • Úzkost, neklid, stres a deprese
  • Únavu a nespavost
  • Svalové bolesti
  • Bolesti hlavy
  • Oběhové problémy
  • Menstruační potíže
  • Problémy s menopauzou
  • Alopecie neboli vypadávání vlasů

My jsme se zaměřili na aromaterapeutické produkty, se kterými máme zkušenost, a jsou vhodné na nejběžnější problémy, které by Vám mohly znepříjemňovat všední dny.

Puressentiel: Sprej na unavené a oteklé nohy

Sprej se 17 esenciálními oleji, který přináší okamžitou úlevu a dodává pocit svěžesti. Použít jej můžete různě. Buď nastříkat na nohy, vmasírovat (od chodidel nahoru ke stehnům) a nebo použít do osvěžující koupele. Obsahuje aktivní látky proti otokům, stimuluje mikrocirkulaci a má zmírňující efekt po fyzickém přetížení.

 

Puressentiel: Roll-on proti stresu

Zázrak v malé lahvičce, který obsahuje 12 éterických uklidňujících olejů uvolňujících napětí. Stačí nanést v malém množství na vnitřek zápěstí a inhalovat vůni, kdykoliv se objeví stresující pocit.

 

Puressentiel: Roll-on na unavené svaly a klouby

Zmírněte bolesti kloubů a uvolněte svalové stahy díky 14 éterickým olejům. Je ideální pro sportovce, a to před i po námaze. Rollerem naneste na bolavá místa a vmasírujte.

 

Puressentiel: Balzám pro lepší dýchání

19 esenciálních olejů v jedné malé tubičce, který Vám pomůže se zmírněním prvních příznaků chřipky a nachlazení. Používá se na masáž hrudníku a uvolní Vám dýchací cesty. Kromě toho působí protizánětlivě.

 

Puressentiel: Inhalační tyčinka pro lepší dýchání

Pokud se v průběhu dne nemůžete mazat na hrudi, doporučujeme inhalační tyčinku, která nezabere víc místa, než Vaše oblíbená rtěnka nebo klíče od auta. Má čistící, antibakteriální a antivirové účinky a uvolňuje ucpaný nos. Obsahuje, stejně, jako Balzám, 19 esenciálních olejů.

 

Puressentiel: Sprej do krku

Sprej s antiseptickými, dezinfekčními a antibakteriálními vlastnostmi, který podporuje a zklidňuje dýchací cesty a přirozenou obranyschopnost. Doporučujeme ho používat již od prvních známek nachlazení.

 

Puressentiel: Čistící sprej do vzduchu proti bakteriím a virům

Jedná se o jeden z naprostých bestsellerů, který si zamilujete velmi jednoduše. Sprej účinně zabíjí viry, plísně a roztoče. Kromě toho odstraňuje pachy. Pokud chcete mít pocit čerstvě povlečených polštářů a peřin, nastříkejte jej chvíli před spaním do ložnice (stačí 1 – 2 pumpičky) a budete mít pocit, že usínáte v ráji. Je ze 100% přírodních látek a esenciálních olejů.



Tak co, dáte aromaterapii šanci i Vy?










Související příspěvky

Bylinkový detox hrdinové z našich lesů a polí
Bylinkový detox hrdinové z našich lesů a polí
Pokračovat ve čtení
CLEAN BEAUTY QUIZ
CLEAN BEAUTY QUIZ
Pokračovat ve čtení
Depilace během menstruace nebo těhotenství?
Depilace během menstruace nebo těhotenství?
Pokračovat ve čtení
Meditace jsou stále IN. Víme, které teď  letí a kam se za nimi vydat.
Meditace jsou stále IN. Víme, které teď letí a kam se za nimi vydat.
Pokračovat ve čtení
NAQED BESTSELLERS 2022
NAQED BESTSELLERS 2022
Pokračovat ve čtení
NAQED součástí LAVRS marketu
NAQED součástí LAVRS marketu
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon