POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Co je primer a co s vaší pletí dokáže?
Co je primer a co s vaší pletí dokáže?

Co je primer a co s vaší pletí dokáže?

Primer pod makeup – určitě jste o něm již slyšeli. Šikovný pomocník, který vám pomůže doladit make-up k dokonalosti. Má dvě hlavní funkce. Tou první je, že dokáže vyrovnat nedokonalosti pleti a vyhladit drobné vrásky, tou druhou pak fakt, že napomáhá vašemu make-upu vydržet déle na svém místě. Umí toho ale i mnohem více, existuje spousta různých typů a my vám je nyní lépe představíme, abyste věděli, proč byste primer měli zařadit do své každodenní make-up rutiny. Co je primer, jak ho používat a jak ho správně vybrat se dozvíte v našem dnešním článku.

Co je to primer?

Primer je kosmetický produkt, který se stává stále populárnějším mezi make-upovými nadšenci. Jde o kosmetický produkt, který se nanáší na pleť po dokončení veškeré péče před aplikací make-upu. Jeho hlavním účelem je připravit pleť na nanesení make-upu, zlepšit jeho přilnavost, prodloužit jeho trvanlivost a „vyžehlit“ vaši pleť, která díky němu bude působit mladistvějším a sjednocenějším dojmem. Jedná se o první krok v make-upovém procesu a může udělat zásadní rozdíl ve výsledném vzhledu vaší pleti a make-upu. Primer je určen k aplikaci před make-upem a slouží k vytvoření hladkého, matného nebo hydratovaného povrchu pokožky, na který bude make-up následně aplikován.

A co je na něm tak skvělé? Primer dokáže vyplnit jemné vrásky a póry, zmatnit pleť a sjednotit její tón. Díky tomu vytváří ideální podklad pro make-up, který se pak snadno nanáší a drží po celý den. Funguje jako jistá bariéra mezi vaší pletí a make-upem, což je výhoda, protože tím pádem nemají nedokonalosti vaší pleti vliv na celkový vzhled make-upu po delší době od jeho nanesení.

Ale primer dokáže s vaší pletí udělat mnohem víc než jen vytvořit dokonalý podklad pro make-up. Některé primery jsou obohacené o hydratační složky, vitamíny a antioxidanty, které pleť vyživují a chrání ji před poškozením způsobeným prostředím. Další primery mohou být zaměřené na zlepšení vzhledu pleti tím, že redukují zarudnutí, ztmavnutí a pigmentové skvrny. Existují také primery s ochranným faktorem, které pleť chrání před slunečním zářením. Celkově lze tedy říci, že primer pod make-up je nejen praktickým pomocníkem při aplikaci make-upu, ale také kosmetickým produktem, který dokáže ovlivnit vzhled a zdraví vaší pleti.

Obrázek Co je primer a co s vaší pletí dokáže? 1

Důležitost primeru při aplikaci make-upu

Důležitost primeru při aplikaci make-upu spočívá v jeho schopnosti zlepšit vzhled pleti a prodloužit trvanlivost make-upu. Primer může pleti dodat hedvábný povrch a minimalizovat viditelnost pórů, což umožňuje, aby make-up vypadal hladší a rovnoměrnější. Dalším významným faktorem je jeho schopnost „vyzmizíkovat“ vrásky a jemné linky, čímž vytváří dokonalý základ pro make-upový look.

Jak primer funguje?

Princip, jakým primer funguje, je založen na jeho složení a textuře. Většina primerů obsahuje silikony, které vytvářejí tenkou ochrannou vrstvu na povrchu pokožky. Tato vrstva zaceluje póry a nerovnosti, díky čemuž make-up sklouzává hladce a rovnoměrně. Silikony také pomáhají absorbovat přebytečný olej, což zamezuje lesku na pokožce, a tím zajišťují matný efekt.

Dalším typem primeru jsou hydratační primery, které jsou obohaceny o hydratační složky jako kyselinu hyaluronovou či glycerin. Tyto primery napomáhají udržet pokožku hydratovanou a zároveň vytvořit dokonalý podklad pro make-up. Existují také primery s barvou, které korigují různé odstíny pleti, jako jsou zarudnutí či tmavé kruhy pod očima.

K aplikaci primeru stačí malé množství, které se nanáší na celou pokožku obličeje. Po aplikaci se můžete těšit na hladký povrch, který vytvoří ideální podklad pro následný make-up. Přestože je primer skvělým pomocníkem pro dokonalý vzhled, nenahrazuje péči o pokožku a její hydrataci. Před použitím primeru je tedy důležité očistit a hydratovat pokožku, aby byla ve zdravém stavu.

Primer funguje tak, že vaši pleť perfektně připraví na nanesení make-upu. Může pomoci pleť zjemnit, zmatnit, funguje jako takové „lepidlo, které k sobě dobře přitahuje make-up, který pak na pleti lépe drží na místě, redukuje oleje produkované pletí, dokáže hydratovat, takže pokud se vám po nanesení make-upu vytváří časem suchá místa, tak tomu také dokáže zabránit.

Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že jej na pleti vůbec necítíte, a přesto udělá s vaší pletí hotové divy. Pokud patříte mezi opravdové šťastlivce a máte bezchybnou a ke všemu typově normální pleť, můžete jej pak ze své denní rutiny s klidem vynechat. Pokud ale trpíte například rozšířenými póry, máte jemné vrásky, které chcete vyhladit, máte mastnou, nebo naopak suchou pleť anebo ji potřebujete ochránit před nepříznivými vlivy prostředí, může vám opravdu prokázat ohromnou službu.

Obrázek Co je primer a co s vaší pletí dokáže? 3

Na co je primer dobrý?

Výhody použití primeru

Primer se stal nepostradatelným prvkem v make-upových taštičkách mnoha lidí a s dobrým důvodem. Jeho všestrannost a schopnost vytvořit dokonalý základ pro make-upový look z něj činí jednoho z nejužitečnějších kosmetických produktů. Výhody použití primeru jsou nespočetné a ovlivňují celkový vzhled a trvanlivost make-upu.

Jednou z hlavních výhod je, že primer zajišťuje hladký a vyhlazený povrch pokožky. Jeho textura vytváří jemnou ochrannou vrstvu na pokožce, která vyrovnává nerovnosti, zaceluje póry a rozjasňuje pleť. Tím vytváří ideální podklad pro následný make-up, který se nanáší rovnoměrně a bez problémů.

Další zásadní výhodou primeru je prodloužení trvanlivosti make-upu. Díky primeru se make-up lépe přichytí na pokožku a zůstane na svém místě po celý den. To je zejména u speciálních událostí, jako jsou svatby nebo dlouhé pracovní dny, nepostradatelné. Primer může zamezit rozmazání make-upu nebo jeho vstřebávání do pokožky, což umožňuje udržet svůj make-up čerstvý a bezchybný.

Dalším úžasným benefitem primeru je jeho schopnost minimalizovat vzhled pórů a „vyzmizíkovat“ vrásky. Silikonové složení primery vyplňuje póry a jemné linie, což vytváří iluzi hladší a mladistvější pokožky. To je zejména u starších osob velmi ceněno, protože make-up se tak lépe spojí s pletí a nezakládá se ve vráskách.

Kdy je vhodné používat primer?

Existuje několik situací, kdy primer může být neocenitelný:

  1. Speciální události: Při oslavách, svatbách, večírcích nebo fotografování je vhodné použít primer pro zajištění dlouhotrvajícího a bezchybného make-upu.
  2. Problémová pleť: Pokud trpíte nadměrným mazáním pleti, primer pomůže absorbovat přebytečný olej a zabránit nežádoucímu lesku.
  3. Suchá pokožka: Pro lidi s suchou pokožkou jsou dostupné hydratační primery, které zvláční a vyživí pleť, čímž zamezí matnosti a suchým místům.
  4. Ráno nebo večer: Primer může být použit ráno před aplikací make-upu, ale také večer jako samostatný produkt pro vytvoření hladkého povrchu pokožky.

Závěrem lze říci, že primer je multifunkčním kosmetickým produktem, který výrazně zlepšuje celkový vzhled a trvanlivost make-upu. Jeho schopnost vyrovnávat pokožku, minimalizovat póry a vzhled vrásek činí z primery skvělého pomocníka pro dosažení dokonalého make-upového looku. Použití primeru lze zahrnout do každodenní make-upové rutiny nebo si ho nechat jako tajnou zbraň pro speciální příležitosti.

Různé druhy primeru

Stejně jako u krémů nebo make-upů se i primery vyrábí s ohledem na typ vaší pleti. K dostání jsou například primery pro suchou, mastnou, problematickou či zralou pleť. Například na pigmentové skvrny vám výborně poslouží primer sjednocující pleť, na mastnou nebo smíšenou pleť ten, který redukuje kožní maz. Na zralou a suchou pleť je výborný zas hydratační primer.

Různé druhy primerů nabízejí kosmetickým nadšencům širokou škálu možností pro dosažení dokonalého make-upového vzhledu. Každý typ primeru je navržen s ohledem na konkrétní potřeby pleti a make-upu, a proto se stávají klíčovými nástroji pro vytvoření hladkého, trvanlivého a bezchybného make-upu.

Obrázek Co je primer a co s vaší pletí dokáže? 5

Make-up Primer

Make-up primer je základním druhem primeru, který se aplikuje před veškerým make-upem. Jeho účel spočívá v přípravě pleti na aplikaci make-upu a vytvoření hladkého povrchu, na který bude make-up následně nanášen. Make-up primer vyrovnává povrch pokožky, zaceluje póry a minimalizuje viditelnost nerovností. Tím vytváří ideální podklad pro make-up, který zůstane na místě po celý den.

Face Primer

Face primer je konkrétní typ make-up primeru, který je určený pro celý obličej. Jeho složení je navrženo tak, aby pokožku vyhladilo a zanechalo ji základní pro make-up. Face primer může mít různé účinky, jako jsou matnění pokožky, minimalizace pórů, hydratace nebo korigování odstínů pleti. Je to důležitý krok, který vytváří dokonalý základ pro aplikaci dalších produktů.

Shape Primer

Shape primer se stává stále populárnějším prvkem v make-upové rutině. Tento typ primeru slouží k tvarování obličeje a definování různých částí pleti. Shape primer se aplikuje na konkrétní oblasti obličeje, jako jsou tváře, nos, brada nebo čelo, a vytváří iluzi stínu a světla. Tím je možné vytvořit zdůrazněný a tvarovaný vzhled obličeje, který vynikne i pod make-upem.

Primer pod make-up

Tento druh primeru je speciálně navržený pro aplikaci pod make-up, který se má následně nanášet. Jeho cílem je připravit pokožku na make-up a zlepšit jeho trvanlivost. Primer pod make-up vytváří hladký povrch, na kterém se make-up lépe přichytí a zůstane pevně na svém místě po celý den. Tento druh primeru je ideální pro ty, kteří chtějí zajistit dlouhotrvající a bezchybný make-upový vzhled.

Výběr správného typu primeru závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Jestliže se snažíte dosáhnout hladkého povrchu pleti a zlepšit trvanlivost make-upu, make-up primer je skvělou volbou. Pokud se chcete zaměřit na tvarování obličeje a vytvoření iluze stínu a světla, shape primer vám může poskytnout potřebný efekt. Nezapomínejte také na primer pod make-up, který zajistí, že váš make-up bude stát za to po celý den.

Celkově lze říci, že různé druhy primerů přinášejí do make-upového procesu více možností a kreativity. Díky nim můžete dosáhnout dokonalého make-upového vzhledu, který bude trvanlivý, bezchybný a přizpůsobený vašim individuálním potřebám.

Obrázek Co je primer a co s vaší pletí dokáže? 7

Jak používat primer?

Používání primeru je klíčovým krokem v make-upové rutině, který vám pomůže dosáhnout dokonalého vzhledu a zvýšit trvanlivost vašeho make-upu. Správná aplikace primeru je důležitá, aby byly zajištěny jeho výhody a efekty.

Jak používat primer

  1. Příprava pleti: Než začnete s aplikací primeru, očistěte a hydratujte svoji pokožku. Pokud máte suchou pokožku, doporučuje se použít i hydratační krém.
  2. Výběr správného primeru: Vyberte si primer, který odpovídá vašim potřebám. Máte-li mastnou pleť, zvolte matující primer. Pro suchou pleť může být hydratační primer vhodnou volbou. Pokud chcete minimalizovat póry a nerovnosti, vyberte si vyrovnávající primer.
  3. Aplikace primeru: Primer aplikujte až po hydrataci pleti. Malé množství primeru stačí. Buďte opatrní, abyste nepoužili příliš mnoho produktu, což by mohlo vést k pocitu mastnoty.
  4. Rovnoměrná distribuce: Aplikujte primer rovnoměrně po celém obličeji. Můžete použít prsty nebo make-upový štětec, podle vaší preference. Zaměřte se na problematické oblasti, jako jsou nos a čelo.
  5. Začněte středem obličeje: Aplikaci primeru můžete začít ve středu obličeje a postupně ho rozetírat směrem ven. Tím zajistíte rovnoměrné pokrytí.
  6. Pozor na oční okolí: Pokud máte speciální oční primer, aplikujte ji na víčka před oční stíny. Nepoužívejte obličejový primer na citlivou pokožku kolem očí.
  7. Čas na vsáknutí: Nechte primer chvíli vsáknout do pokožky před aplikací make-upu. To pomůže vytvořit ideální podklad.

Jak správně aplikovat primer

  1. Čisté ruce: Před aplikací primeru si důkladně umyjte ruce, abyste předešli přenosu nečistot na obličej.
  2. Použití štětce: Pokud se rozhodnete použít make-upový štětec, naneste malé množství primeru na štětec a poté jej aplikujte na obličej jemnými tahy.
  3. Prsty: Pokud používáte prsty, naneste primer na špičky prstů a jemně jej rovnoměrně rozetřete na pokožce.
  4. Důkladnost: Při aplikaci se soustřeďte na rovnoměrné pokrytí celého obličeje, včetně čela, nosu, tváří a brady. Nedívejte se pouze na zrcadlo před vámi, ale i na strany obličeje.
  5. Nechte vsáknout: Po aplikaci primeru nechte pokožku chvíli odpočinout, aby se primer mohl vsáknout a vytvořit dokonalý základ pro make-up.

Správná aplikace primeru je klíčem k dosažení jeho maximálních výhod. Sledujte vaše individuální potřeby pleti a vybírejte primer, který k nim nejlépe ladí. S trochou cviku a péče můžete primer začlenit do vaší make-upové rutiny tak, aby vám pomohl dosáhnout dlouhotrvajícího a bezchybného vzhledu.

Obrázek Co je primer a co s vaší pletí dokáže? 9

Závěrem

Závěrem lze konstatovat, že primer není jen dalším trendem ve světě kosmetiky, ale skutečně důležitým krokem, který může výrazně zlepšit celkový vzhled a trvanlivost vašeho make-upu. Jeho schopnost vytvořit hladký a vyhlazený povrch pokožky, minimalizovat póry a zajišťovat dlouhotrvající make-upový look činí z primeru nenahraditelný nástroj v kosmetické taštičce.

Jaký primer byste měli používat? Ideální volbou je přírodní primer. Přírodní kosmetika nabízí řadu výhod, které nejen prospívají vaší pokožce, ale také mají pozitivní dopad na životní prostředí. Přírodní primery jsou často vytvořeny z rostlinných a minerálních složek, které respektují citlivost pokožky a minimalizují riziko alergických reakcí. Navíc neobsahují tvrdé chemické látky, parabeny a syntetické vůně, což znamená méně podráždění pleti.

Při výběru přírodního primeru se zaměřte na složení a certifikace. Mějte na paměti, že certifikace jako "bio", "organic" nebo "vegan" mohou být indikátory kvality a ekologičnosti produktu. Přírodní primery často obsahují extrakty z rostlin, vitamíny a minerály, které nejen vytvoří hladký povrch pokožky, ale také ji zároveň ošetří a vyživí.

Když zvolíte přírodní primer, rozhodujete se pro péči o svou pokožku zdravějším a šetrnějším způsobem. Přírodní produkty mohou napomoci k dlouhodobému zlepšení kvality vaší pleti, což má vliv na celkový vzhled make-upu. Můžete si tak být jisti, že při každém použití nejen zvýrazníte svou krásu, ale také nepoškozujete životní prostředí.

Ať už volíte jakýkoli druh primeru, pamatujte, že jeho použití by mělo být součástí vaší make-upové rutiny. Správně zvolený primer může udělat rozdíl v trvanlivosti a celkovém vzhledu vašeho make-upu. A pokud hledáte nejlepší volbu pro svou pokožku i pro planetu, rozhodně se zaměřte na přírodní primer, který vám poskytne dokonalý základ a péči, kterou si vaše pleť zaslouží.

Primer se tedy může stát vaším cenným pomocníkem v denní make-up rutině. I pokud netrpíte žádnými kožními problémy a vrásky se vás ještě netýkají, může vám dobře posloužit minimálně k tomu, že vám na něm bude o moc lépe držet make-up. Nedokážou sice „opravit“ žádné problémy vaší pokožky, ale mohou opticky zjemnit nedokonalosti, a to ať už používáte make-up nebo použijete primer samostatně.
A jaké primery jsou nejlepší? Rozhodně ty přírodní! V konvenčních primerech se často nacházejí silikonové přísady nebo je primer na silikonové bázi, což není pro pleť úplně nejlepší. Proč? Silikony sice dobře vyhladí pokožku, ale zároveň mají tendenci ji dehydratovat, a navíc vytváří neprodyšnou vrstvu, přes kterou následně pokožka nemůže dýchat. Mohou se tak snadněji pod touto vrstvou tvořit černé tečky a pupínky. V clean beauty produktech a kosmetice netestované na zvířatech ale silikony nenajdete, jsou nahrazeny stejně účinnými, ale pro pleť rozhodně prospěšnějšími přírodními alternativami. Mezi ty patří například bambusový extrakt, extrakt ze semen Daikon, Marula Tetradecane nebo kopolymer oleji Brassica Campestris/Aleurites Fordi.

A co vy? Zařadíte ho do vaší make-up rutiny, nebo se jedná o produkt, o kterém si myslíte, že jej nutně nepotřebujete? Dejte nám vědět do komentářů!

Související příspěvky

5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
Pokračovat ve čtení
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Pokračovat ve čtení
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
Pokračovat ve čtení
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Pokračovat ve čtení
Mountain routine – STOP hydrataci!
Mountain routine – STOP hydrataci!
Pokračovat ve čtení
NAQED Christmas gift guide
NAQED Christmas gift guide
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon