POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Co je to SPF a jak ho správně používat?
Co je to SPF a jak ho správně používat?

Co je to SPF a jak ho správně používat?

Zkratku SPF zná dnes již snad každý. Pochází z angličtiny ze spojení „sun protection factor“, což znamená „ochranný faktor před sluncem“. Ochrana pokožky před sluncem je alfou a omegou ve správné péči o ni a v létě je mazání se opalovacím krémem s ochranným faktorem každodenní nezbytností. Tento ochranný faktor má nějaké číslo, nejčastěji 15, 20, 30 a 50, které udává, o kolik déle můžete vydržet na slunci, aniž byste si pokožku spálili. Co je SPF, jaké máme typy a jak přesně to funguje?

Zaprvé je třeba se zamyslet nad tím, jaký jste fototyp. To můžete zjistit velmi jednoduše. Fototypů je celkem 6 a jsou kategorizovány podle tzv. Fitzpatrickovy škály. Existuje přesná skórovací tabulka, kterou si můžete projít, a napočítat si body za své odpovědi. Na konci testu se dozvíte, jaký fototyp jste. A teď se dostáváme k tomu podstatnému – ochranný faktor SPF určuje to, kolikrát déle můžete zůstat na slunci bez toho, aniž byste se spálili. To znamená, že pokud jste například fototyp I a doporučuje se vám obecně zůstávat na slunci bez ochrany maximálně 5–10 minut, po natření se SPF 30 můžete na slunci zůstat 30× déle, což by v tomto případě znamenalo 300 minut.

Co je SPF

Definice a význam

SPF, neboli Sun Protection Factor, je termín, kterým se měří účinnost ochrany proti slunečnímu záření. Jedná se o klíčový faktor při péči o naši pokožku a prevenci před slunečním spálením. SPF označuje, jak dlouho můžeme zůstat na slunci, aniž bychom se spálili, ve srovnání s tím, kdybychom na slunci zůstali bez jakékoli ochrany.

Sluneční záření obsahuje ultrafialové (UV) paprsky, které mohou poškodit naši pokožku a způsobit spáleniny, předčasné stárnutí a dokonce i rakovinu kůže. SPF nám pomáhá bránit se těmto nepříjemným účinkům tím, že snižuje množství UVB paprsků, které pronikají do naší pokožky.

Rozdíl mezi SPF 15, 30 a 50

SPF faktor je označen číslem, které nám říká, jaká úroveň ochrany nám produkt poskytne. Rozdíl mezi SPF 15, 30 a 50 je zásadní:

  1. SPF 15: Tento faktor poskytuje základní ochranu. Znamená to, že můžete zůstat na slunci 15krát déle, než byste mohli bez ochrany, aniž byste se spálili. Doporučuje se pro běžné denní aktivity, kdy nejste přímo na slunci po dlouhou dobu.
  2. SPF 30: SPF 30 je střední ochranou a je vhodný pro většinu lidí. Poskytuje dvojnásobnou ochranu než SPF 15, což znamená, že můžete zůstat na slunci déle bez spálení. Tato úroveň ochrany je vhodná pro venkovní aktivity a dovolenou na pláži.
  3. SPF 50: SPF 50 je nejvyšší úrovní ochrany, kterou můžete získat v běžně dostupných produktech. Poskytuje vysokou ochranu a je ideální pro osoby s citlivou pokožkou nebo během intenzivního slunečního expozice, jako je dlouhodobý pobyt na pláži nebo sporty na slunci.

Obrázek Co je to SPF a jak ho správně používat? 1

Jak funguje SPF faktor?

Funkce SPF spočívá v tom, že snižuje množství UVB paprsků, které pronikají do pokožky. UVB paprsky jsou ty, které způsobují spáleniny a přispívají k tvorbě rakoviny kůže. SPF faktor se vypočítává na základě toho, kolikrát prodlužuje dobu, po kterou můžete zůstat na slunci bez spálení.

Například, pokud byste bez ochrany mohli zůstat na slunci 10 minut, použitím SPF 15 by vás to mohlo ochránit a prodloužit tuto dobu na 150 minut (10 minut x 15). Je však důležité si uvědomit, že SPF ochrana není absolutní. Musíte ochranný prostředek aplikovat dostatečně a pravidelně, protože potení, plavání a tření může snížit jeho účinnost.

Opalovací krémy s SPF faktorem obsahují filtry dvojího typu, chemické a minerální. Chemické absorbují sluneční záření a přeměňují ho na teplo. Minerální zas odráží UV paprsky od pokožky. Pokud máte citlivou pokožku, určitě je pro vás vhodnější používání opalovacího krému s minerálními filtrami, který funguje na vaší kůži jako jakýsi ochranný štít.

Celkově vzato, SPF je nezbytným prvkem péče o pokožku a prevence před poškozením sluncem. Vyberte správnou úroveň ochrany podle svých potřeb a nezapomeňte na pravidelnou aplikaci, aby vaše pokožka zůstala zdravá a chráněná před slunečním zářením.

Proč používat SPF

Ochrana proti slunečnímu záření

Slunce vyzařuje tři typy paprsků, UVA, UVB a UVC. Zatímco UVA paprsky způsobují viditelné stárnutí kůže, UVB paprsky jsou zodpovědné za spálení a za rakovinu kůže. Ideální je tedy používat širokospektrální ochranu, která chrání před oběma typy škodlivých UV paprsků.
Co se týče UVC paprsků, jedná se o radioaktivní (gama) záření, před kterým nás ale chrání ozonová vrstva. Proto je tak důležité bojovat proti freonům, které ozonovou vrstvu narušují.

A proč se vlastně přes sluncem chráníme? No, především proto, abychom nedostali rakovinu kůže. Australská studie potvrzuje, že nošení opalovacího krému toto riziku snižuje až o 40 %. Navíc při vystavování slunečnímu záření dochází k viditelným známkám stárnutí kůže, ať už se budeme bavit o pigmentaci, prohlubování vrásek nebo ztrátě její pevnosti. Vystavování se slunci totiž degraduje kolagenová a elastinová vlákna. Bez používání opalovacího krému se známky stárnutí dostavují mnohem dřív.

Prevence před kožními chorobami

Jedním z nejdůležitějších důvodů pro používání SPF je prevence před kožními chorobami, včetně rakoviny kůže. Sluneční záření obsahuje ultravioletní (UV) paprsky, které mohou poškodit DNA naší pokožky a způsobit mutace, které vedou k rozvoji kožního karcinomu. Dlouhodobá expozice slunci bez ochrany zvyšuje riziko vzniku melanomu, bazálního a spinocelulárního karcinomu.

Aplikace SPF pomáhá blokovat nebo absorbovat škodlivé UV paprsky, což snižuje riziko vzniku těchto nebezpečných onemocnění. Prevence je vždy mnohem lepší než léčba, a používání SPF je jednoduchým způsobem, jak chránit svou pokožku před těmito riziky.

Zpomalení stárnutí pokožky

Dalším důležitým důvodem pro používání SPF je prevence stárnutí pokožky. Sluneční paprsky jsou jedním z hlavních faktorů způsobujících předčasné stárnutí. UV paprsky mohou poškodit kolagen a elastin v pokožce, což vede k vytváření vrásek, pigmentových skvrn a ztrátě elasticity pokožky.

Pravidelné používání SPF pomáhá chránit pokožku před těmito nepříjemnými účinky slunce. To znamená, že můžeme udržet mladistvý vzhled pokožky a minimalizovat známky stárnutí, jako jsou vrásky a pigmentové skvrny. SPF je tak jakýmsi kouzelným elixírem proti stárnutí pokožky.

Obrázek Co je to SPF a jak ho správně používat? 6

Důležité je chránit i děti

Nesmíme zapomínat, že děti mají zvláště citlivou pokožku a jsou náchylnější k poškození sluncem. Dlouhodobá expozice slunečnímu záření v dětství může zvýšit riziko vzniku kožního karcinomu v dospělosti. Proto je zásadní chránit děti před sluncem a používat SPF na jejich pokožku.

Existují speciální dětské formulace SPF, které jsou šetrné k jejich kůži a zároveň poskytují vysokou ochranu. Je důležité aplikovat SPF na všechny vystavené části těla dítěte, včetně obličeje, krku, paží, nohou a uší. Kromě toho by děti měly nosit ochranné oblečení, klobouky a brýle s UV filtrem, aby byly co nejlépe chráněny před slunečním zářením.

Celkově lze říci, že používání SPF by mělo být součástí naší každodenní péče o pokožku. Pomáhá chránit před slunečním spálením, kožními chorobami a předčasným stárnutím. Navíc, když vychováváme děti, měli bychom být příkladem a naučit je důležitosti ochrany před sluncem. Používání SPF je investicí do zdraví naší pokožky a celkového pohody.

Kdy a jak často používat SPF

Pokud si kladete otázku, kdy opalovací krém nosit, odpověď je jednoduchá – vždycky. Je jedno, zda jste doma, na horách nebo v autě, slunce na nás pálí, i když ho zrovna necítíme nebo nevnímáme. Navíc UVA paprsky dokážou pronikat i sklem, proto je důležité se chránit opravdu každý den. Ideální je začlenit jej do své rutinní péče o pleť, a to po použití hydratačního krému. Nicméně pokud nanášíte na pleť i make-up, ideální je používat již takový, který SPF obsahuje. Dolaďovat pak make-up přes den doporučujeme produkty, které také obsahují SPF, například fixační spreje. Na noc si pleť ovšem pečlivě očistěte.

Doporučení odborníků

  1. Používejte SPF každý den: I když slunce nezáří přímo, UV paprsky pronikají skrze oblaky a mohou poškodit vaši pokožku. Proto by měl být SPF součástí vaší každodenní péče o pleť, nejen během letních měsíců, ale po celý rok.
  2. Aplikujte SPF 30 a vyšší: Odborníci obvykle doporučují používat SPF 30 a vyšší, aby byla zajištěna dostatečná ochrana. SPF 30 blokuje přibližně 97 % UVB paprsků, zatímco SPF 50 blokuje přibližně 98 %.
  3. Aplikujte SPF 15-30 minut před vystavením slunci: Aplikace SPF několik minut předtím, než se dostanete na slunce, umožní produktu dobře vstřebat a poskytne lepší ochranu.
  4. Opakovaně aplikujte během dne: I když použijete SPF ráno, mějte na paměti, že jeho účinnost může během dne klesat. Odborníci doporučují opakovanou aplikaci SPF každé 2 hodiny nebo po plavání, potení nebo setření ručníkem.

Použití SPF v závislosti na typu pokožky

Různé typy pokožky mohou vyžadovat různé úrovně ochrany a péče. Zde je, jak by měli různí jedinci používat SPF:

  1. Citlivá pokožka: Pokožka náchylná k podráždění by měla používat hypoalergenní SPF s fyzickými filtry (oxid zinečnatý nebo titanový dioxid). Vyhněte se vůči SPF obsahujícím parfémy a barviva, které mohou pokožku dráždit.
  2. Mastná pokožka: Pokožka s nadměrným výdejem oleje může zvolit lehké, nekomedogenní (nehromadící komedie) SPF produkty, které nezpůsobí ucpané póry. Existují také matující formulace SPF, které pomáhají kontrolovat lesk.
  3. Suchá pokožka: Pro suchou pokožku jsou vhodné SPF produkty s hydratačními složkami, jako je glycerin nebo hyaluronová kyselina. Tyto produkty pomáhají udržovat pokožku hydratovanou během expozice slunci.
  4. Citlivá na slunce: Pokožka, která snadno reaguje na sluneční záření, by měla volit vyšší SPF a vyhýbat se dlouhodobému pobytu na slunci. Kromě SPF je vhodné nosit ochranný oděv, klobouk a brýle s UV filtrem.

Obrázek Co je to SPF a jak ho správně používat? 8

Frekvence opětovné aplikace

Opakovaná aplikace SPF je klíčová pro udržení ochrany během expozice slunci. Odborníci doporučují:

  1. Každé 2 hodiny: Aplikujte novou vrstvu SPF každé 2 hodiny, pokud zůstanete venku. UV filtry postupně ztrácejí svou účinnost a potřebují být obnoveny.
  2. Po plavání: Pokud plavete nebo se potíte, aplikujte SPF znovu ihned po vysušení. Voděodolný SPF může poskytovat lepší ochranu při plavání, ale stále je třeba ho obnovit po potápění.
  3. Po setření ručníkem: Po setření tělem ručníkem po plavání nebo pocení, znovu použijte SPF. Odpadající SPF může být odstraněn třením ručníku.

Jak správně používat SPF na obličeji

Správné používání SPF na obličeji je důležité pro ochranu této citlivé části pokožky před negativními účinky slunečního záření. Slunce může způsobit spáleniny, stárnutí pokožky a zvýšit riziko vzniku kožního karcinomu. Následující krok za krokem vám ukáže, jak efektivně použít SPF na obličej a jak ho integrovat do vaší denní péče o pleť.

Krok za krokem: aplikace SPF na obličej

  1. Čištění obličeje: Před aplikací SPF byste měli obličej důkladně vyčistit. Použijte mírný čistící prostředek, který odstraní nečistoty, olej a make-up. Dobře očištěná pokožka umožní rovnoměrnou aplikaci SPF.
  2. Aplikace hydratačního krému: Pokud máte suchou nebo normální pokožku, je vhodné aplikovat hydratační krém před SPF. Tím zajistíte, že vaše pokožka zůstane hydratovaná a chráněná před vysušením.
  3. Aplikace SPF: Zvolte SPF produkt speciálně určený pro obličej. Může to být krém, gel, lotion nebo tekutý make-up s obsaženým SPF. Důležité je, aby měl dostatečnou ochranu (nejméně SPF 30). Množství SPF, které budete potřebovat, závisí na velikosti vaší obličejové plochy. Obvykle je to množství velikosti vlašského ořechu.
  4. Aplikace SPF: Nanesete SPF na obličej a krk rovnoměrně pomocí jemných pohybů. Mějte na paměti, že SPF by měl pokrýt všechny vystavené části pokožky, včetně čela, nosu, lícních kostí, brady a krku. Důležité je vyvarovat se silnému tření, abyste nepoškodili pokožku.
  5. Důkladná aplikace kolem očí: Obličejová pokožka kolem očí je velmi tenká a citlivá. Doporučuje se použít oční krém s obsaženým SPF nebo jemně aplikovat trochu SPF krému kolem očí. Dbejte na to, aby se produkt nedostal do očí.
  6. Aplikace na rty: Rty jsou často opomíjenou oblastí. Zvolte balzám na rty s obsaženým SPF, abyste chránili i tuto část pokožky před spálením a vysušením.
  7. Přelepení: Po nanesení SPF nechte krém nebo lotion vsáknout do pokožky a vytvořit ochrannou vrstvu. To obvykle trvá několik minut.

Použití SPF krému pod make-up

Pokud nosíte make-up, můžete integrovat SPF do vaší make-up rutiny. Existuje několik možností:

  1. Make-up s obsaženým SPF: Mnoho make-up produktů, jako jsou BB krémy nebo pudry, má v sobě obsažený SPF. Vyberte produkt s dostatečnou ochranou a aplikujte ho po hydratačním krému nebo přímo na očištěnou pokožku.
  2. Přidání SPF pod make-up: Pokud máte oblíbený make-up, který neobsahuje SPF, můžete použít samostatný SPF produkt pod ním. Nechte SPF vsáknout a následně aplikujte make-up jako obvykle.
  3. Opakovaná aplikace: Pokud máte v plánu zůstat venku déle než několik hodin, nezapomeňte na opakovanou aplikaci SPF, i když máte make-up. Použijte prášek s obsaženým SPF nebo nastříkejte obličejovou mlhu s ochranou přes make-up.

Je důležité si uvědomit, že make-up s obsaženým SPF nemusí nahradit samostatný ochranný krém. Je třeba mít na paměti, že make-up není vždy dostatečně rovnoměrně rozprostřen na celém obličeji a ne poskytuje tak účinnou ochranu jako samostatný SPF produkt.

Odpovědi na nejčastější otázky o SPF

SPF (Sun Protection Factor) je klíčovým prvkem péče o pokožku a ochrany před negativními účinky slunečního záření. Zde najdete odpovědi na několik nejčastějších otázek, které se týkají SPF.

1. Co znamená SPF 50?

SPF 50 znamená, že produkt poskytuje vysokou úroveň ochrany proti slunečnímu záření. Toto číslo indikuje, kolikrát déle můžete zůstat na slunci, než byste se spálili, ve srovnání s tím, kdybyste na slunci zůstali bez ochrany. SPF 50 znamená, že můžete zůstat na slunci 50krát déle, než byste se spálili, oproti situaci bez ochrany.

2. Jak dlouho SPF 50 chrání pokožku?

Doba, po kterou SPF 50 poskytuje ochranu, závisí na několika faktorech, včetně typu pokožky, intenzity slunečního záření a správné aplikace. Obecně platí, že SPF 50 poskytuje dostatečnou ochranu pro většinu lidí během běžných venkovních aktivit. Nicméně, odborníci doporučují opakovanou aplikaci SPF každé 2 hodiny nebo po plavání, potení nebo setření ručníkem, aby se udržela účinná ochrana.

3. Jaký je rozdíl mezi SPF a UV faktorem?

SPF a UV faktor jsou dvě různé způsoby, jak měřit ochranu před slunečním zářením:

  • SPF (Sun Protection Factor): Udává, jak dlouho můžete zůstat na slunci, aniž byste se spálili, ve srovnání s tím, kdybyste na slunci zůstali bez ochrany. SPF se zaměřuje na ochranu před UVB paprsky, které způsobují spáleniny.
  • UV faktor: Udává, jak efektivně produkt blokuje nebo absorbuje UV paprsky. Existují dva typy UV paprsků: UVB a UVA. UVB paprsky způsobují spáleniny, zatímco UVA paprsky přispívají k předčasnému stárnutí pokožky. UV faktor se zaměřuje na oba tyto typy paprsků a uvádí, jak účinně produkt ochrání před nimi.

4. Proč je SPF důležité používat i v zimě?

Mnozí lidé mají tendenci si myslet, že v zimě je používání SPF zbytečné, protože slunce není tak intenzivní jako v letních měsících. Nicméně sluneční záření je stále přítomné, i když venku není teplo a slunečný den. UVA paprsky, které přispívají k předčasnému stárnutí a poškození pokožky, jsou stále aktivní. Navíc zimní sporty jako lyžování a snowboarding mohou zvýšit expozici slunci, protože sníh odráží sluneční záření. Proto je důležité používat SPF i v zimě, abyste udrželi vaši pokožku chráněnou před nepříznivými účinky slunce.¨

Obrázek Co je to SPF a jak ho správně používat? 13

Zavěrem

Důležitost používání SPF krému nemůže být přehlédnuta. Celý rok se sluneční záření a jeho negativní účinky stále mění, a proto je ochrana naší pokožky neustále na pořadu dne. V tomto článku jsme si přiblížili, proč je používání SPF krému tak důležité a jak může přispět k zachování zdravé a krásné pokožky.

Shrnutí důležitosti používání SPF krému:

  • SPF chrání naši pokožku před škodlivými účinky slunečního záření, jako jsou spáleniny, stárnutí a kožní choroby.
  • SPF by měl být součástí naší denní péče o pleť, i během zimy a oblačných dnů, protože slunce je stále aktivní.
  • Ochrana proti slunci je klíčová pro všechny typy pokožky, včetně citlivé, mastné a suché pokožky, a měla by být aplikována na všechny vystavené části těla.
  • Používání SPF by mělo být začleněno do naší make-up rutiny, ať už pomocí make-upu s obsaženým SPF nebo použitím samostatného SPF produktu pod make-upem.

Doporučení pro výběr a použití SPF krému:

  • Vyberte si produkt s dostatečnou ochranou (nejméně SPF 30) a vhodným typem pro váš typ pokožky.
  • Aplikujte SPF na obličej a krk minimálně 15-30 minut před vystavením slunci, abyste umožnili produkty vstřebat do pokožky.
  • Opakujte aplikaci SPF každé 2 hodiny nebo po plavání, potení nebo setření ručníkem, aby byla zachována účinná ochrana.
  • Nepodceňujte význam ochrany sluncem během zimy nebo na horách, kde může být sluneční záření zesíleno odrazem od sněhu.

Používání SPF krému by mělo být pro každého z nás samozřejmostí, nezáleží na našem typu pokožky nebo ročním období. Je to krok, který nám pomáhá udržet naši pokožku zdravou, mladistvou a chráněnou před nepříznivými účinky slunce. Ať už jdete na pláž, do města nebo na hory, nezapomeňte na svůj spolehlivý SPF krém a buďte hrdí na to, že děláte maximum pro svoji pokožku. Vaše budoucí já vám za to bude vděčné!

 

Související příspěvky

UV záření 1.0: Buďte safe ve městě, na pláži i ve vodě
UV záření 1.0: Buďte safe ve městě, na pláži i ve vodě
Pokračovat ve čtení
Jak správně na opalovací krém? Máme pro vás přehledný návod.
Jak správně na opalovací krém? Máme pro vás přehledný návod.
Pokračovat ve čtení
UV záření 2.0: Čeká nás prý nadprůměrně slunečné babí léto
UV záření 2.0: Čeká nás prý nadprůměrně slunečné babí léto
Pokračovat ve čtení
Jak na kosmetiku do letadla?
Jak na kosmetiku do letadla?
Pokračovat ve čtení
NAQED součástí LAVRS marketu
NAQED součástí LAVRS marketu
Pokračovat ve čtení
Co je primer a co s vaší pletí dokáže?
Co je primer a co s vaší pletí dokáže?
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon