POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Jak na kruhy pod očima?
Jak na kruhy pod očima?

Jak na kruhy pod očima?

Kruhy pod očima jsou velmi běžným problémem a mohou být způsobeny mnoha faktory, jako jsou genetika, stres, nedostatek spánku, alergie, dehydratace a další. Existuje mnoho způsobů, jak zmírnit kruhy pod očima a dosáhnout svěžího pohledu. Níže najdete několik efektivních tipů, a to jak na kosmetiku vhodnou na kruhy pod očima, tak i na změnu životního stylu, se kterým může být tento problém úzce spojen.

Příčiny tmavých kruhů pod očima

Příčin tmavých kruhů pod očima může být opravdu mnoho. Ať už životní styl s nedostatkem spánku, stresem, úzkostmi, alkoholem a kouřením, tak i zdravotní problémy, jako je třeba anémie, ale i ostatní faktory, jako je dědičnost či stárnutí.

Pojďme se na konkrétní příčiny podívat blíže:

Nedostatek spánku

Zlepšete svůj spánek, jelikož nedostatek spánku může být jednou z hlavních příčin tmavých kruhů pod očima. Snažte se spát alespoň 7–8 hodin denně. Podívejte se například na tyto tipy, pokud vás trápí nespavost.

Dědičnost

Některé osoby mohou být bohužel i geneticky náchylné k projevům tmavých kruhů pod očima.

Slabá cirkulace krve v oblasti očí

Slabá cirkulace krve v oblasti očí může být také jednou z příčin tmavých kruhů pod očima. Krevní cévy v této oblasti mohou být zúžené nebo mohou obsahovat krevní sraženiny, což může vést k hromadění krve pod kůží a vytvářet tmavé kruhy. Některé způsoby, jak zlepšit cirkulaci krve v této oblasti, mohou pomoci snížit vzhled tmavých kruhů: mluvíme například o jemné masáži očního okolí nebo o teplých obkladech, které pomohou rozšířit krevní cévy a zlepšit cirkulaci krve.

Přepracování a stres

Stres a úzkost mohou také přispět k vzniku tmavých kruhů pod očima. Pravidelný odpočinek a relaxace mohou pomoci minimalizovat tyto faktory.

Nedostatek železa a jiných vitamínů

Upravte svou stravu tak, aby obsahovala dostatek vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny C a K, železo a hořčík. Tyto živiny pomáhají udržovat zdravou kůži a cévy a jejich nedostatek může způsobit tmavé kruhy. Tyto látky do sebe můžete dostat například konzumací čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů a semínek.

Obrázek Jak na kruhy pod očima? 1

Pigmentace kůže

Pigmentace kůže a tmavé kruhy pod očima mohou být propojené, ale ne vždy tomu tak je. Pigmentace kůže v této oblasti může být způsobena nadměrným vystavením se slunci, hormonálními změnami nebo stárnutím.

Nadměrné slunění a elektronika

Používejte sluneční brýle a chraňte oči před přímým slunečním zářením a větrem. Kromě toho byste měli omezit nadměrné používání elektronických zařízení, a chránit tak svůj zrak před poškozením.

Dehydratace

Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat kůži hydratovanou a zdravou. Nicméně v tomto ohledu vám rozhodně budou napomáhat i oční hydratační krémy.

Alkohol a kouření

Tyto faktory mohou vést k dehydrataci a zhoršení krevního oběhu, což může způsobovat nebo zhoršovat projevy tmavých kruhů pod očima.

Co mohou tmavé kruhy pod očima znamenat? 


V první řadě mohou hlásit některý ze zdravotních problémů. Dále pak přepracovanost, stres, podráždění očí, například z alergické reakce, ale také nezdravý životní styl, dehydrataci, stárnutí nebo mohou být způsobeny i dědičností.

Jsou tmavé kruhy pod očima zdravotním problémem?

Mohou být. Tmavé kruhy pod očima mají různé příčiny, včetně zdravotních problémů.

Mohou být způsobeny nedostatkem spánku, nadměrným stresovým stavem, alergiemi, dědičností, věkem, kouřením, alkoholem, dehydratací a některými zdravotními problémy. Například tmavé kruhy pod očima mohou být spojeny s anémií, nedostatkem železa nebo vitaminem K, C a B12.

Tyto živiny pomáhají udržovat zdravou kůži a cévy a jejich nedostatek může způsobovat právě i tmavé kruhy.

Pokud máte podezření na zdravotní problém spojený s tmavými kruhy pod očima, doporučujeme vám konzultaci s lékařem nebo dermatologem.

Obrázek Jak na kruhy pod očima? 3

Co můžete udělat, abyste předešli tmavým kruhům pod očima? 

Existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste předešli tmavým kruhům pod očima: Dostatek spánku: Dostatek spánku je klíčový pro udržení zdraví a krásné pleti. Měli byste usilovat o průměrně 7–9 hodin spánku každou noc.
Pitný režim: Udržujte své tělo a tím i svou pleť hydratované. To může pomoci snížit otoky a tmavé kruhy pod očima.
Zdravá strava: Obzvláště ta, která je bohatá na živiny, jako jsou vitamíny A, C a E, železo a omega-3 mastné kyseliny. Tato strava může pomoci udržovat pleť zdravou a zářivou.
Ochrana před sluncem: Měli byste používat ochranné krémy s vysokým SPF faktorem, abyste ochránili svou pleť před škodlivými paprsky slunce.
Snížení stresu: Dostatečně odpočívejte a relaxujte, doporučit vám můžeme například i meditaci, o které vám více píšeme zde.

Co je účinnější při zmírnění tmavých kruhů pod očima: kosmetika nebo změna životního stylu?

Změna životního stylu i kosmetické výrobky mohou být stejně účinné v boji proti tmavým kruhům pod očima.

Nicméně tmavé kruhy pod očima jsou často způsobeny nedostatkem spánku, dehydratací, stresovými stavy, nezdravou stravou, kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu, což jsou věci, které lze změnit právě svými návyky.

Výrobky, které slibují, že pomohou s tmavými kruhy pod očima, mají své určité účinky, kdy s jejich užíváním dochází k výraznému zlepšením vašeho stavu, ale většinou neřeší hlavní příčinu tohoto problému. Proto se doporučuje vyzkoušet nejprve změnu životního stylu, který by měl zahrnovat dostatek spánku, hydratace, zdravá strava a minimalizace kouření a alkoholu.

Pokud tyto změny nevedou k významnému zlepšení, vyzkoušejte jako podporu kosmetické výrobky a konzultujte svůj stav s lékařem nebo dermatologem.

Jak se zbavit tmavých kruhů pod očima?

Správná péče o pleť

Kromě dostatečné hydratace, a to jak vnější pomocí krémů a sér, tak vnitřní aneb dodržování pitného režimu, vám skvěle mohou posloužit i různé pomůcky. Super jsou třeba chladivé polštářky nebo roll-on masážní produkty.

Krémy na tmavé kruhy pod očima

Kyselina hyaluronová je hydratující zázrak, který nejen chrání pleť před předčasným stárnutím, ale zároveň i před tvorbou kruhů pod očima.
Vitamin C se podílí na tvorbě kolagenu, pomáhá bojovat proti vráskám, zmírňuje pigmentové skvrny a rozjasňuje pleť. Vitamin A zas zabraňuje škodlivým účinkům UV záření a tím i předčasnému stárnutí pokožky, Vitamin E zas intenzivně hydratuje a chrání tenkou pokožku v okolí očí před škodlivými okolními vlivy.

Kofein, který stimuluje mikrocirkulaci, stahuje rozšířené cévky, redukuje otoky a zesvětluje tmavé kruhy pod očima

Dobrým pomocníkem Vám bude i Aloe vera, která svým chladivým účinkem zmírňuje otoky pod očima a zajišťuje zdravější a svěžejší vzhled.

Krycí prostředky

Barevný korektor neboli concealer (z anglického „to conceal“, což znamená „skrýt“ nebo „ukrýt“, vám sice kruhy pod očima nevyléčí, ale dokáže je výborně zamaskovat. Zatímco světlé produkty lépe zamaskují kruhy pod očima, ty tmavší zas pomohou zakrýt otoky, protože přidají vašemu obličeji stín. Co se týče barvy, tak na modré a nafialovělé kruhy pod očima vám skvěle zabere žlutý concealer, nažloutlý odstín pleti lépe zakryje nafialovělý concealer a zelený zas překryje načervenalou pokožku.
Po něm následuje nanesení korektoru, který by měl být cca o 1–2 odstíny světlejší než vaše pleť, případně nanesený make-up.
Nakonec vše opatrně zafixujte pudrem nebo fixačním sprejem.

Obrázek Jak na kruhy pod očima? 5

Domácí pomocníci a babské rady

Možná vám to bude znít neuvěřitelně, ale pomáhá už jen samotný spánek na zádech. Když se vám kůže na obličeji různě nemačká, tak se vám tolik netvoří otoky a vrásky. Pokud se ale této polohy vzdát nedokáže, máme několik dalších tipů!

Studené obklady ráno a večer na 10 minut dokážou hotové zázraky. Do sáčku a kapesníku zabalte kostku ledu a přiložte na oční víčka. Případně dobře poslouží i vatové tamponky namočené ve studené vodě.

U vatových tamponků ještě zůstaneme. Skvěle vám poslouží i směs okurkové šťávy, do které je namočíte, a přiložíte na cca 15 minut na oči. Ale dávejte pozor, aby vám směs nevnikla do očí – mějte je pořádně zavřené!
Pomáhat mohou někomu i obklady – ideálně čajové. Zalijte horkou vodou dva čajové sáčky. Doporučujeme černý, heřmánkový, lipový nebo zelený čaj. Až vychladnou, přiložte je na 10–15 minut na oči. Tyto obklady jsou vhodné zejména pro ty, kteří trpí slabou cirkulací krve.

Salátová okurka – to už v nějakém filmu viděl snad každý. Okurka má bělicí a lehce stahující účinek. Nakrájejte okurku na tenké plátky, na alespoň 30 minut je vložte do ledničky a pak na 10 minut na oči. Obložit ale můžete celý obličej, rozhodně to nebude na škodu!
A když už jsme u té zeleniny, stejně tak můžete použít i bramboru.

Životní styl

Ten jsme již zmiňovali, ale připomínání je matkou moudrosti. Zásadní vliv na kruhy pod očima může mít kromě kouření a větší míry pití alkoholu i strava. Především větší množství kávy, energetické nápoje nebo třeba příliš soli či mastná jídla. A to se týká i mužů! Zlepšením svých stravovacích návyků si můžete hodně pomoci. Dopřávejte si pestrou stravu, hodně zeleniny a ovoce a nezapomínejte dodržovat pitný režim!

Doufáme, že jsme vám s řešením tohoto problému byli maximálně nápomocni a nezapomínejte na to, že veškerá péče o vás začíná ve správné péči o vaše tělo. Takže dodržování zdravého životního stylu, používání kvalitní přírodní kosmetiky a zároveň i správná životospráva vám může pomoci nejen s tímto problémem, ale s mnoha dalšími.

Dodržujte pitný režim, jezte zdravě, obohaťte svůj jídelníček o vitamíny a minerály, věnujte se dostatečně tomu, co vás baví, odpočívejte, pořádně spěte a určitě si vybírejte přírodní clean beauty kosmetické produkty, které vaši pokožku nepodráždí a nezhorší projevy, ať už kruhů pod očima, tak dalších nepříjemných kožních problémů.

Související příspěvky

5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
Pokračovat ve čtení
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Pokračovat ve čtení
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
Pokračovat ve čtení
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Pokračovat ve čtení
Mountain routine – STOP hydrataci!
Mountain routine – STOP hydrataci!
Pokračovat ve čtení
NAQED Christmas gift guide
NAQED Christmas gift guide
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon