DOPRAVA ZDARMA A 25 % SLEVA NA NOVEXPERT S KÓDEM „NOV25“ DO 31. 3. 2024. VÍCE ZDE.
Domů Blog Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku
Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku

Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku

Krásu a zdraví našich kadeří ovlivňuje celá řada vnějších i vnitřních faktorů –⁠ od hormonů a celkově dobrého zdravotního stavu přes vyvážený jídelníček až po kosmetiku, kterou k péči o ně používáme. To ale zdaleka není vše. Na jejich vzhled má velký vliv také zvolená úprava a mechanická péče. Ani mytí vlasů – na první pohled tak banální činnost – není efektivní tak, jak má, pokud ji neprovádíme správně pro náš daný typ vlasů.

Jste si opravdu jisti, že víte, jak si správně mýt vlasy? Pojďme se na to podívat!

Jak si správně mýt vlasy

Mytí vlasů je součástí běžné péče o vlasy a má zásadní vliv na jejich zdraví a vzhled. Abyste dosáhli optimálních výsledků a minimalizovali poškození vlasů, je důležité dodržovat správný postup při mytí vlasů. Zde je návod na to, jak na to:

Kdy si mýt vlasy?

Pravidelnost mytí vlasů závisí na vašem typu vlasů a životním stylu. Obecně platí, že normální až suché vlasy byste měli mýt 2-3 krát týdně, zatímco mastné vlasy můžete mýt častěji, například každý druhý den.

Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. V první řadě byste svým vlasům měli naslouchat. Můžeme zobecnit, že průměrný člověk si myje vlasy každé dva tři dny, do frekvence ale promlouvá kromě typu vlasů několik dalších proměnných. Máme na mysli zejména:

  • Pravidelný sport a s ním spjaté pocení
  • Práci v prašném prostředí
  • Život ve městě
  • Používání stylingových přípravků

Každodenní mytí vlasů se obecně příliš nedoporučuje. Jak vlasy samotné, tak pokožka hlavy potřebují určitě množství přirozených olejů, které je chrání. Přílišným mytím byste je této ochrany zbavili a přispěli tak k jejímu vysušení, abnormální funkci mazových žláz a náchylnosti vlasových vláken k poškození.

Za specifických okolností však mytí vlasů každý den není problém. Jde zejména o výše uvedené případy, kdy se denně věnujete intenzivní fyzické aktivitě, pohybujete se ve velmi prašném a znečištěném prostředí, popřípadě se vám vlasy mastí extrémně rychle. Ujistěte se, že používaný šampon je jemný a s nižší koncentrací detergentů. Při takto vysoké frekvenci mytí je to nezbytné.

Péče o vlasy a sebe samé je radost! Bavte se s kosmetikou od NAQED, aniž by vás při tom musely trápit otázky jejího složení nebo etické výroby. Na tyto aspekty jsme totiž dohlédli za vás.

Obrázek Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku 1

V jakou denní dobu ideálně mýt vlasy?

Můžete si vlasy mýt kdykoli, což závisí na vašich preferencích a denním režimu. Někteří lidé preferují ranní mytí, aby si osvěžili vlasy na začátek dne, zatímco jiní volí večerní mytí jako relaxační rituál před spaním. Nikdy byste neměli jít spát s mokrými vlasy. Mokré vlasy jsou náchylnější k poškození a lámání. Vlasy by měly být před spaním zcela suché, abyste zabránili nepříjemným problémům, jako je lámání vlasů nebo vznik plísní na pokožce hlavy.

Jak si správně mýt vlasy šamponem

Při mytí vlasů je důležité používat kvalitní šampony, který odpovídá vašemu typu vlasů. Množství šamponu by mělo být dostatečné, ale ne příliš velké – obvykle stačí velikost ořechu. Důkladně vmasírujte šampon do mokrých vlasů a pokožky hlavy, poté důkladně opláchněte teplou vodou.

Správná teplota vody

Teplota vody je důležitá. Používejte teplou vodu, nikoli horkou, abyste zabránili poškození vlasů a nadměrnému odstranění přirozených olejů. Teplá voda také pomáhá otevřít vlasovou kutikulu, což zlepšuje absorpci šamponu.

Mytí vlasů kondicionérem

Kondicionér je nezbytný pro obnovu vlhkosti a posílení vlasů. Aplikujte ho na vlasy po umytí šamponem. Vyhněte se aplikaci přímo na pokožku hlavy. Kondicionér by měl být důkladně vymyt, abyste předešli zplihlým vlasům.

Správně nanést do délek vlasů

Kondicionér by měl být rovnoměrně rozprostřen po délce vlasů, přičemž se vyhněte kořenům. Nechte jej působit po dobu, kterou doporučuje výrobce, a poté ho důkladně opláchněte.

Maska na vlasy

Maska na vlasy by měla být používána jednou nebo dvakrát týdně, aby poskytla hlubokou výživu a regeneraci vlasů. Aplikujte ji na čisté vlasy, nechte působit podle pokynů a důkladně opláchněte.

Proč mýt vlasy 2 krát?

Mnoho lidí se ptá, proč je třeba mýt vlasy dvakrát. První mytí odstraní povrchovou špínu, prach a oleje, zatímco druhé mytí šamponem umožní hloubkové čištění a proniknutí aktivních složek do vlasů. Tento postup může být zejména pro ty s mastnými nebo znečištěnými vlasy velmi účinný.

Obrázek Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku 6

Důkladně vymýt kondicionér nebo masku, aby vlasy neplihly

Je klíčové zajistit, aby kondicionér nebo maska byly důkladně opláchnuty. Pokud zůstanou zbytky produktu ve vlasech, mohou způsobit, že vlasy budou působit těžce a plihle. Opravdu se ujistěte, že jste všechno vymýt, a použijte teplou vodu pro lepší odstranění.

Vysoušet opatrně

Po mytí vlasy nikdy netřete ručníkem příliš tvrdě. Místo toho jemně stiskněte vlasy ručníkem, abyste odstranili nadbytečnou vlhkost. Tření ručníkem může způsobit lámání vlasů a poškození kutikuly.

Pozor na rozčesávání mokrých vlasů

Mokré vlasy jsou křehké a náchylné k poškození. Použijte široký hřeben nebo speciální hřeben určený pro mokré vlasy k jemnému rozčesávání. Začněte od konců a postupujte směrem ke kořenům, abyste snížili riziko lámání vlasů.

Důležitý je i správný hřeben

Správný hřeben je klíčový pro udržení zdravých vlasů. Vyberte si hřeben s širokými zuby nebo kartáč s měkkými štětinami, který minimalizuje tahání a trhání vlasů. Vyhněte se ostřím hřebenům, které mohou poškodit vlasovou kutikulu.

Před vysoušením a jinými tepelnými úpravami vlasů nanést termoaktivní přípravek

Pokud plánujete použít fén, kulmu, nebo žehličku na vlasy, je důležité aplikovat termoaktivní přípravek. Tento produkt ochrání vlasy před přílišným teplem a minimalizuje poškození. Naneste ho rovnoměrně na vlasy před jakýmkoli tepelným úpravám a dodržujte doporučenou teplotu.

Celkově platí, že správný postup při mytí vlasů a péče o ně je klíčem k zachování zdravých, lesklých a krásných vlasů. Dodržováním těchto zásad můžete dosáhnout nejlepších výsledků a minimalizovat riziko poškození vlasů. Pamatujte také na to, že každý typ vlasů může vyžadovat individuální péči, a proto je důležité pozorně sledovat, jak vaše vlasy reagují na různé produkty a postupy, a přizpůsobit péči podle potřeb vašich vlasů.

Jak si mýt vlasy podle jejich typu?

Mýt vlasy podle jejich typu je důležité, protože každý typ vlasů vyžaduje specifickou péči. Každý máme jedinečné vlasy, ať už jsou jemné a slabé, normální až pevné, pevné až hrubé, kudrnaté nebo dlouhé. Zde se podíváme na to, jak správně mýt vlasy podle těchto různých typů.

  • Jemné a slabé vlasy - Jemné a slabé vlasy jsou náchylné k lámání a poškození. Proto je důležité použít šetrný šampon, který neobsahuje drsné chemikálie. Jemně vmasírujte šampon do vlasů, ale buďte opatrní, abyste nepřeháněli masáž pokožky hlavy, aby se předešlo dalšímu poškození. Teplá voda je ideální, protože horká voda by mohla vlasy vysušit a způsobit lámání. Při oplachování použijte chladnější vodu, která uzavře vlasovou kutikulu a dodá vlasy lesk.
  • Normální až pevné vlasy - Pro normální až pevné vlasy máte více flexibilitu při výběru šamponu. Můžete si vybrat šampon, který odpovídá vašim konkrétním potřebám, například šampon pro objem nebo lesk. Důležité je pravidelné mytí a dodržování správné teploty vody. Pokud máte normální až pevné vlasy, můžete je mýt 2-3 krát týdně.
  • Pevné až hrubé vlasy - Pevné až hrubé vlasy jsou obvykle husté a odolné, ale mohou být náchylné k vysoušení a krepatění. Pro tyto typy vlasů je vhodný hydratační šampon a kondicionér. Můžete si dovolit použít teplejší vodu při mytí, ale ne horkou, aby nedošlo k vysušení vlasů. Důležité je také důkladné opláchnutí, aby nezůstaly žádné zbytky šamponu nebo kondicionéru.
  • Jak mýt kudrnaté vlasy - Kudrnaté vlasy vyžadují speciální péči. Šampon pro kudrnaté vlasy by měl být hydratační a bez síranů. Kudrny byste měli mýt jemně a s láskou, aby nedošlo k rozbití vln nebo kudrů. Můžete použít prsty nebo hřeben s širokými zuby k rozčesání vlasů. Kudrnaté vlasy nechte volně schnout nebo je osušte jemně ručníkem, abyste minimalizovali krepatění.
  • Jak mýt dlouhé vlasy- Dlouhé vlasy mohou být náchylné k zamotání a lámání, proto je důležité zacházet s nimi opatrně. Před mytím dlouhých vlasů je dobré je rozčesat, abyste odstranili závěsné chuchvalce a zmatené vlasy. Použijte hydratační šampon a kondicionér, abyste udrželi vlasy hebké a lesklé. Myjte vlasy šetrnými pohyby a důkladně opláchněte. Když jsou vlasy mokré, nechte je volně viset a nepřipevňujte je nebo netáhněte, abyste minimalizovali lámání.

Chcete své kštici dopřát okamžitou vzpruhu? Máme pro vás bezoplachovou péči na vlasy, které si tento úkol vezme na starost. Její eso v rukávu? To nejlepší, co nabízí sama příroda.

Obrázek Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku 11

Jak často mýt vlasy?

Mytí vlasů je součástí naší každodenní hygieny, ale četnost mytí vlasů by měla být pečlivě zvažována, aby se udržela rovnováha mezi čistotou a zdravím vlasů. Rozhodnout se, jak často mýt vlasy, závisí na různých faktorech, včetně typu vlasů, životního stylu a osobních preferencí.

Mytí vlasů každý den

Někteří lidé mají zvyk mytí vlasů každý den, což může být vhodné pro lidi s velmi mastnými vlasy nebo pro ty, kteří mají aktivní životní styl a často se potí. Denní mytí vlasů může udržet vlasy čisté a svěží, ale měli byste používat šetrný šampon a dodržovat správnou teplotu vody, abyste předešli vysušení vlasů a podráždění pokožky hlavy.

Co se stane, když si budu mýt vlasy každý den?

Časté mytí vlasů může mít některé nežádoucí účinky. Vlasy mohou být vysušeny, protože se odstraňují přirozené oleje, které chrání vlasy. To může vést k lámání a krepatění vlasů. Pokožka hlavy může být také náchylná k podráždění a svědění, zejména pokud použijete šampony obsahující drsné chemikálie.

Příliš časté mytí vlasů

Příliš časté mytí vlasů může také vyvolat začarovaný kruh, kdy se pokožka hlavy začne produkovat více oleje, aby kompenzovala odstranění. To způsobuje, že se vlasy zdají ještě mastnějšími, což může vést k touze si vlasy mýt ještě častěji. Tento cyklus může být škodlivý pro zdraví vlasů.

Jak si přestat mýt vlasy každý den

Pokud se rozhodnete přestat mýt vlasy každý den a snížit četnost mytí, můžete postupovat opatrně. Začněte tím, že budete vlasy myt třeba každý druhý den a postupně prodlužujte intervaly mezi mytím. Během této adaptace můžete používat suchý šampon nebo lehký kondicionér, abyste udrželi vlasy čerstvé a snížili mastnotu.

Je důležité si uvědomit, že optimální četnost mytí vlasů závisí na individuálních potřebách a typu vlasů. Vždy mějte na paměti, že nadměrné mytí může poškodit vlasy, zatímco nedostatečné mytí může vést k nepříjemnému pocitu mastných vlasů. Experimentujte a najděte rovnováhu, která nejlépe vyhovuje vašim vlasům a pokožce hlavy, a pamatujte na šetrnou péči, abyste zachovali zdraví a krásu svých vlasů.

Co se stane když si nebudu mýt vlasy?

Podívejme se na druhý extrém. Pokud je přestanete umývat úplně, dojde na nich a na skalpu k hromadění nečistot zárodků bakterií. To povede k přinejmenším ke svědění pokožky, v horším případě nepříjemnému zápachu a vzniku dermatologických onemocnění. To, že vlasy budou silnější a zdravější je naprostý mýtus. Dlouhodobé nemytí a usazeniny na pokožce hlavy vlasy poškozují, a dokonce brání jejich růstu.

Co má vliv na frekvenci mytí vlasů

Frekvence mytí vlasů není jednotná pro všechny lidi a může být ovlivněna různými faktory. Je důležité brát v úvahu individuální potřeby vlasů a životního stylu. Následující faktory mají významný vliv na frekvenci mytí vlasů:

1. Sport: Aktivní sportovci často čelí potu a mastným vlasům, což může způsobit, že si vlasy budou chtít mýt častěji. Pot může také dráždit pokožku hlavy a způsobit nepříjemné svědění. Lidé, kteří cvičí často, mohou potřebovat mytí vlasů po každém tréninku, zatímco ti, kteří cvičí méně často, mohou mýt vlasy méně často.

2. Práce (prašné prostředí): Pracovní prostředí může hrát významnou roli při určování frekvence mytí vlasů. Lidé pracující v prašném nebo špinavém prostředí, jako jsou stavební dělníci nebo horníci, se často setkávají s problémy spojenými se znečištěnými vlasy. V těchto případech může být častější mytí nutností.

3. Stylingové přípravky: Používání stylingových přípravků, jako jsou gely, laky na vlasy nebo vosky, může také ovlivnit frekvenci mytí vlasů. Některé z těchto produktech mohou zanechat rezidua na vlasech a vyžadovat častější mytí. Pokud pravidelně používáte stylingové přípravky, je důležité zvolit vhodné produkty a zajistit důkladné odstranění přípravků během mytí.

4. Typ vlasů: Typ vlasů hraje také roli v tom, jak často byste měli mýt vlasy. Mastné vlasy mohou vyžadovat častější mytí, zatímco suché a jemné vlasy mohou být více náchylné k vysoušení a měly by být myty méně často. Je důležité vybrat správný šampon a kondicionér, které odpovídají vašemu konkrétnímu typu vlasů.

Obrázek Víte, jak si správně mýt vlasy? Ověřte si to v našem článku 16

Jak si mýt vlasy aby se nemastily?

Aby se vlasy nezbytečně nemastily, je důležité dodržovat několik jednoduchých pravidel. Prvním krokem je používat šetrný šampon, který neobsahuje přílišné množství chemikálií a sulfátů. Druhým krokem je důkladné oplachování šamponu teplou vodou, abyste odstranili všechny zbytky.

Následně byste měli používat kondicionér pouze na délku vlasů a vyhnout se aplikaci na kořeny, kde se tvoří nejvíce mazu. Pokud je to možné, mějte vlasy volně schnout místo použití fénů, které mohou stimulovat produkci mazu. Pamatujte také na správnou stravu a hydrataci, protože vaše výživa hraje také roli v kondici vlasů a pokožky hlavy. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete udržet své vlasy čisté a méně mastné.

Jak často si mýt vlasy - muži

Frekvence mytí vlasů u mužů závisí na různých faktorech, včetně typu vlasů, životního stylu a osobních preferencí. Obecně platí, že muži by měli mýt vlasy podle svých individuálních potřeb.

Pokud máte mastné vlasy nebo jste aktivní sportovec, může být vhodné mýt vlasy častěji, dokonce i denně. Pro normální vlasy je obvykle doporučováno mytí 2-3krát týdně, aby se udržela přirozená rovnováha olejů.

Muži s suchými nebo kudrnatými vlasy by měli mytí omezit na jednou týdně nebo méně často, aby se vlasy nedostaly do stavu nadměrného vysušení. Je důležité vybrat šampon a kondicionér, které odpovídají vašemu konkrétnímu typu vlasů a důkladně oplachovat šampon, abyste odstranili zbytky a zamezili podráždění pokožky hlavy.

Jak často si mýt vlasy - ženy

Frekvence mytí vlasů u žen závisí na několika faktorech, jako je typ vlasů, životní styl a osobní preference. Obecně platí, že ženy by měly mýt vlasy podle individuálních potřeb.

Pro mastné vlasy nebo ženy s aktivním životním stylem může být vhodné mytí vlasy každý den nebo každý druhý den. Pro normální vlasy je obvykle doporučováno mytí 2-3krát týdně, aby se udržela přirozená rovnováha olejů.

Pro suché nebo kudrnaté vlasy může být mytí omezeno na jednou týdně nebo méně často, aby se vlasy chránily před nadměrným vysušením. Je důležité vybrat správný šampon a kondicionér pro váš typ vlasů a dodržovat správnou techniku mytí a oplachování pro zachování zdravých a krásných vlasů.

Jak často mýt dětem vlasy

Četnost mytí vlasů u dětí závisí na jejich věku, typu vlasů a životním stylu. Obecně platí, že měřítko by mělo být méně časté než u dospělých. Děti s normálními vlasy obvykle mohou mýt vlasy 1-2 krát týdně. U mnoha dětí se může také uplatnit pravidlo "mýt dle potřeby", což znamená, že vlasy by se měly mýt, když jsou zjevně špinavé nebo mastné.

U kojenců a batolat s citlivou pokožkou by se měly používat speciální šampony pro děti a mytí by mělo být velmi šetrné. Je důležité vyhnout se přílišnému používání chemických produktů a zbytečnému tření pokožky hlavy, aby se předešlo podráždění. Každopádně, frekvenci mytí vlasů u dětí by měli rodiče pravidelně revidovat a přizpůsobovat individuálním potřebám svých dětí.

Jak často mýt vlasy s lupy

Frekvence mytí vlasů u lidí trpících lupem může být specifická a závisí na závažnosti problému a individuálních potřebách. Obecně platí, že mytí vlasů by mělo být prováděno pravidelně, ale ne příliš často, aby se pokožka hlavy nevysušila.

Pro ty, kteří mají lup, je důležité používat speciální antilupový šampon, který obsahuje účinné látky, jež pomáhají snižovat přítomnost lupů a zklidňovat pokožku. Doporučuje se mytí 2-3krát týdně nebo podle pokynů na etiketě šamponu. Důležité je také důkladné oplachování šamponu a dodržování šetrné péče, aby se minimalizovalo podráždění pokožky hlavy. Pokud máte lup, je vhodné konzultovat péči s dermatologem nebo odborníkem na vlasy.

Shiny hair don’t care. Jak na to v 7 jednoduchých bodech

  1. Bez kvalitního šamponu to nejde
  1. Na teplotě vody záleží. Opravdu

Milujete horkou sprchu? Pozor! Horká voda může vlasy vysušit a podráždit pokožku. Výsledkem budou rychle se mastící vlasy. Stejně tak studená voda není řešení. Ta zas nedokáže zbavit vlasy všech nečistot nebo zbytků vlasové kosmetiky. Ideálně volte vlažnou vodu o příjemné teplotě do 30 °C, to je ještě v pohodě, ne?

  1. Důkladně vlasovou kosmetiku vymývejte
  2. Zvládněte aplikaci šamponu a kondicionéru na jedničku
  3. Zvládněte vysoušení vlasů na jedničku
  4. Delikátní rozčesávání
  5. Zzz… Do hajan jedině za sucha

Péče o vlasy není kompletní, dokud se vedle čistoty nezaměříte také na regeneraci. Na pomoc si k tomu vezměte přírodní vlasové masky a kondicionéry a staňte se mistry v jejich používání.

  • Masky a kondicionéry nenanášejte až k hlavě. S jejich aplikací začněte asi 10 cm od hlavy a pokračujte do jejich délek. Soustřeďte se hlavně na konečky.
  • Kondicionér používejte po každém mytí. Masky jsou ještě koncentrovanější a stačí jimi vlásky hýčkat jednou týdně. Pokud máte velmi jemné vlasy, je potřeba použít kondicionér s lehčí texturou (určený tomuto typu vlasů) nebo v případě použití toho klasického ho aplikujte pouze na polovinu doporučeného času.
  • Nechte je na kadeřích působit doporučenou dobu a důkladně vymyjte. Pokud máte čas, nechte vlasy usychat bez použití fénu.

 

Vylaďte svou haircare s NAQED do posledního detailu! Kromě luxusní vlasové kosmetiky u nás seženete i stylové kartáče pro luxusní masáž hlavy nebo právě pro bezpečné rozčesání mokrých zacuchaných konečků.

Související příspěvky

Nejlepší BLOG články o hair care
Nejlepší BLOG články o hair care
Pokračovat ve čtení
Mastné vlasy: Návod k obsluze
Mastné vlasy: Návod k obsluze
Pokračovat ve čtení
6 tipů jak v létě ochránit vaše vlasy a udržet si zdravou hřívu
6 tipů jak v létě ochránit vaše vlasy a udržet si zdravou hřívu
Pokračovat ve čtení
Ultimátní průvodce vrstvením vašich oblíbených vůní
Ultimátní průvodce vrstvením vašich oblíbených vůní
Pokračovat ve čtení
Jak na vrásky v očním okolí?
Jak na vrásky v očním okolí?
Pokračovat ve čtení
Jak minimalizovat rizika alergie na kosmetiku? Prevence a postup při výskytu alergických reakcí
Jak minimalizovat rizika alergie na kosmetiku? Prevence a postup při výskytu alergických reakcí
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon