POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Jakou kosmetiku pro miminko?

Jakou kosmetiku pro miminko?

Výběr vhodné kosmetiky pro miminko si žádá váš čas a hlavně trpělivost. Můžete vybrat tu sebelepší, ale nikde není stoprocentně napsáno, že se vám osvědčí a vašemu miminku bude opravdu vyhovovat. Nejlepší možnost je vybrat tu clean beauty, která je v současnosti považována za nejbezpečnější kosmetiku pro lidský organismus. Jakou kosmetiku pro miminko vlastně budete potřebovat? Pojďme se na to důkladněji podívat…

 

Když si vybíráte kosmetiku pro novorozence, je důležité být velmi opatrní a vybírat pouze produkty určené speciálně pro děti. Zde je několik tipů, které by vám mohly pomoci: Zkontrolujte složení. Přečtěte si seznam ingrediencí na obalu a ujistěte se, že neobsahuje žádné dráždivé látky nebo alergeny. Ideálně by kosmetika měla být hypoalergenní a bez parfemace.
Vyhněte se škodlivým látkám a zkontrolujte, zda produkt neobsahuje látky, jako jsou ftaláty nebo třeba parabeny. Tyto látky by mohly být pro vaše dítě skutečně škodlivé, jelikož jeho kůže je tenčí, propustnější a jakékoliv chemické složky by mu nemusely udělat dobře. U miminek je navíc vysoká pravděpodobnost vzniku alergií. U přírodní kosmetiky máte naprostou jistotu, že žádnou z těchto látek neobsahuje, proto vám je můžeme s klidem na duši doporučit.

Navíc, clean beauty produkty jsou šetrnější k životnímu prostředí, tudíž vás při jejich koupi nemusí trápit otázka, v jakém stavu bude planeta, až vaše děti vyrostou. Vy jste pro to, abyste ji zachovali v dobrém stavu, udělali maximum…
Vyberte správný typ kosmetiky. Ta by měla být přizpůsobena potřebám dětí a jejich věku. Například pro novorozence je vhodné používat jemné a hydratační produkty. Dětská pokožka je náchylnější k vysychání. Hydratujete sice své dítě zevnitř mateřským mlékem nebo umělou výživou, ale je rozhodně třeba jeho pokožku hydratovat i zvenčí.

Sledujte reakce dítěte, zvlášť, pokud začnete používat novou kosmetiku. Pokud se objeví jakékoli podráždění nebo vyrážka, přestaňte produkt používat okamžitě.

Navíc existují i syntetické složky v kosmetice, které působí jako tzv. „endokrinní disruptory“ (narušují endokrinní systém), a mohou tak způsobit zmatek v přirozeném fungování těla vašeho dítěte. To pak může vést k rozvoji mnoha nepříjemných onemocnění, jako mohou být v budoucnu problémy s plodností, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo problémy s učením a pamětí obecně.

Nezapomínejte volit produkty od renomovaných výrobců. Pamatujte, že nejlepší pro děti je co nejvíce minimalizovat používání kosmetiky a raději se spoléhat na přirozenou péči o pokožku. Přece jen, kůže pokrývá úplně celé naše tělo a jak se říká, „jste to, co jíte“… Nemá tudíž smysl krmit ji nějakými obzvláště komplikovanými produkty. Čím méně složek produkt obsahuje, tím lépe pro vás i pro vaše dítě.

Obrázek Jakou kosmetiku pro miminko? 1

Seznam kosmetiky pro novorozence

Péče o novorozence je něco, co si vyžaduje nejen lásku a pozornost, ale také správnou péči a výběr vhodné kosmetiky. Zde je základní seznam kosmetiky, kterou budou novopečení rodiče potřebovat pro své drobečky.

  1. Mýdlo pro novorozence: Zvolte jemné a hypoalergenní mýdlo bez vůní, které bude šetrné k citlivé pokožce miminka.
  2. Šampon a kondicionér pro novorozence: Optimalizujte péči o jemné vlásky vašeho dítěte pomocí šamponu a kondicionéru speciálně vyvinutých pro novorozence.
  3. Olejíček nebo krém na tělo: Vyberte hydratační olejíček nebo krém, který zklidní a udrží pokožku vašeho dítěte vláčnou.
  4. Plenky a plenkový krém: Plenkový krém s ochrannou bariérou je skvělý na prevenci vyrážek a zklidnění pokožky v oblasti plenek.
  5. Vlhčené ubrousky: Vhodné pro rychlé očistění a osvěžení během přebalování.
  6. Krém na obličej a tělo: Vyberte krém bez parfémů a barev pro pokožku obličeje a těla.
  7. Ochranný krém na slunce: Pokud se plánuje pobyt venku, ochranný krém s vysokým faktorem je důležitý pro ochranu citlivé pokožky před slunečními paprsky.
  8. Termometr: Nezapomeňte na digitální teploměr pro kontrolu teploty miminka.
  9. Hřeben nebo kartáček: Jemný hřeben nebo kartáček na vlasy je užitečný pro péči o citlivou pokožku hlavy.
  10. Nůžky na nehty: Zvolte speciální nůžky s kulatými hroty k bezpečnému stříhání nehtů.

Je důležité vybírat kosmetiku, která je bez parfémů, barviv a tvrdých chemikálií, aby se minimalizovalo riziko podráždění pokožky. Před nákupem si pozorně přečtěte složení výrobku. Doporučuje se volit produkty určené přímo pro novorozence, které jsou vytvořené s ohledem na jejich specifické potřeby. O nejlepší přírodní kosmetice pro děti se dočtete v našem předešlém článku zde.

Když máte seznam kosmetiky pro novorozence správně sestavený, můžete klidněji vstoupit do své nové role rodiče. Pamatujte, že vždy je lepší začít s minimálním množstvím produktů a pozorovat reakci pokožky vašeho dítěte. Každé miminko je jedinečné, a proto je důležité si najít ten správný typ kosmetiky, který vyhovuje právě vašemu malému zázraku.

Obrázek Jakou kosmetiku pro miminko? 3

Jakou kosmetiku pro novorozence koupit?

Výběr správné kosmetiky pro novorozence je zásadní pro zajištění zdravé a šťastné pokožky vašeho malého pokladu. Citlivá a jemná pokožka novorozenců je mnohem náchylnější k podráždění, alergiím a vyrážkám, proto je důležité vybírat pečlivě a s ohledem na specifické potřeby vašeho dítěte.

Při výběru kosmetiky se řiďte několika klíčovými kroky:

  1. Složení: Přečtěte si složení výrobku. Zvolte produkty bez zbytečných parfémů, barviv a tvrdých chemikálií. Přírodní a hypoalergenní složky jsou preferované.
  2. Testování: Některé děti mohou být citlivé na určité složky, i když jsou považovány za bezpečné. Je dobré provést patch test na malé části pokožky a sledovat reakci.
  3. Doporučení: Získat doporučení od ostatních rodičů nebo konzultovat s pediatrem může být užitečné. Zkušenosti ostatních mohou pomoci vybrat správné produkty.

Značka kosmetiky je klíčová. Značky, které mají dlouhou tradici v péči o dětskou pokožku, jsou často spolehlivou volbou. Mezi ně patří například Mustela, Bioderma ABCDerm nebo Weleda Baby.

Pokud preferujete přírodní kosmetiku, hledání značek jako je Earth Mama Organics, Cetaphil Baby nebo Babyganics může být pro vás správným směrem. Přírodní kosmetika minimalizuje riziko alergií a reakcí na chemikálie a syntetické látky.

Mezi přírodními produkty pro novorozence najdeme jemné mýdla, šampony, krémy na tělo, oleje a balzámy na plenky. Tyto produkty jsou často bohaté na přírodní složky jako jsou aloe vera, mandlový olej nebo levandule, které uklidňují a chrání citlivou pokožku dítěte.

Vždy je vhodné číst recenze a hodnocení produktů od ostatních rodičů, abyste získali ucelený pohled na výkon a bezpečnost daných produktů. Nyní, když víte, jak vybrat správnou kosmetiku pro svého novorozence, můžete se těšit na chvíle péče, které budou pro vás i vaše dítě příjemným a klidným rituálem.

Obrázek Jakou kosmetiku pro miminko? 5

Jakou kosmetiku používat pro novorozence v porodnici?

Péče o novorozence od samého začátku je nesmírně důležitá, a to platí i pro období strávené v porodnici. Novorozenci mají velmi citlivou pokožku, která potřebuje jemnou a bezpečnou péči. Proto je důležité vybírat kosmetiku pečlivě, zejména v prvních dnech po narození. Zde je seznam kosmetiky, kterou je vhodné pořídit před porodem a používat v porodnici:

  1. Mýdlo pro novorozence: Zvolte jemné a hypoalergenní mýdlo bez zbytečných vůní a chemických látek. Pomocí něj jemně očistíte pokožku vašeho dítěte.
  2. Šampon a kondicionér: Vyberte šampon a kondicionér speciálně určené pro novorozence. Jemné vlasy miminka si zaslouží šetrnou péči.
  3. Olej nebo krém na tělo: K péči o suchou pokožku novorozence je vhodné mít k dispozici hydratační olej nebo krém na tělo. Volte produkty bez parfémů a barviv.
  4. Plenky a plenkový krém: Plenky a plenkový krém jsou v prvních dnech života dítěte nezbytné. Zvolte plenky s ochrannou vrstvou a krém, který bude zklidňovat a chránit pokožku v oblasti plenek.
  5. Vlhčené ubrousky: Vlhčené ubrousky jsou praktické pro rychlou očistu novorozence mezi přebalováním. Optimalizujte volbu těch bez parfémů a škodlivých chemikálií.
  6. Krém na obličej a tělo: Zvolte jemný krém bez parfémů, který bude vhodný pro péči o citlivou pokožku obličeje i těla.
  7. Oblečení: Nezapomeňte na pohodlné a jemné oblečení pro novorozence. Volte především bavlněné materiály, které jsou příjemné k pokožce.

V porodnici je důležité používat kosmetiku, která je bezpečná a šetrná k citlivé pokožce novorozence. Vyhněte se výrobkům s tvrdými chemikáliemi, silnými vůněmi a barvivy. Mějte na paměti, že pokožka novorozence se musí přizpůsobit novým podmínkám mimo dělohu, a proto je vhodné zvolit co nejšetrnější péči. Připravte si vše potřebné předem, abyste se mohli plně soustředit na radost z příchodu vašeho malého pokladu na svět.

Kdy koupit kosmetiku pro novorozence?

Výběr kosmetiky pro novorozence je důležitým krokem při přípravě na příchod nového člena rodiny. Správný čas na nákup této kosmetiky může být klíčový pro zajištění pohodlí a bezpečnosti vašeho dítěte. Zde jsou některé tipy na to, kdy začít s nákupem kosmetiky pro svého novorozence.

Před porodem: Ideální je začít se zajímat o nákup kosmetiky pro novorozence již před porodem. Většinu základních produktů, jako jsou plenky, plenkový krém, olej na tělo a krém na obličej, můžete zakoupit dopředu a mít je připravené na první dny po narození.

Ve třetím trimestru: Poslední trimestr těhotenství je skvělým časem na nákup kosmetiky. Máte-li vše připravené alespoň několik týdnů před termínem porodu, budete se moci věnovat posledním přípravám a odpočinku před příchodem miminka.

Po narození: Některé značky nabízejí i balíčky s kosmetikou pro novorozence, které jsou speciálně sestavené pro první dny po porodu. Je vhodné mít alespoň základní produkty, jako je mýdlo, šampon a krém na tělo, k dispozici již při návštěvách porodnice.

Později, podle potřeby: Kromě základních produktů, můžete si ponechat některé nákupy na později. Například produkt na stříhání nehtů nebo speciální krém na vyrážky můžete zakoupit až poté, co budou potřeba.

Tipy na nákup:

  1. Zkoumejte složení: Při výběru kosmetiky pro novorozence dbejte na to, aby složení bylo co nejpřirozenější a bez zbytečných chemikálií.
  2. Čtěte recenze: Přečtěte si recenze ostatních rodičů na kosmetiku, kterou plánujete koupit. Zkušenosti ostatních mohou být velmi užitečné.
  3. Konzultujte s lékařem: Pokud máte obavy z alergií nebo citlivé pokožky dítěte, konzultujte s pediatrem nebo dermatologem, který vám může poskytnout doporučení na konkrétní produkty.

Začít s nákupem kosmetiky pro novorozence včas je výhodné, protože tak máte dostatek času vybrat si kvalitní produkty a nemusíte se stresovat v posledních chvílích. Pamatujte, že základem je bezpečnost a pohodlí vašeho dítěte, a proto vybírejte s rozvahou a pečlivostí.

A co vlastně budete potřebovat?

Tím nejdůležitějším je rozhodně péče o pokožku při přebalování. Znečištěná místa po sundání plenky omyjte vodou a šetrným dětským mýdlem a natřete krémem proti opruzeninám. Dobře vám poslouží i dětské vlhčené ubrousky.

Při koupání doporučujeme koupací gely a mýdla určená právě pro citlivou dětskou pokožku. To samé platí i pro výběr šamponu. Po koupeli můžete dítě natřít i pečujícím olejíčkem, který podpoří hydrataci pokožky.

Velmi důležitou součástí kosmetické rutiny pro děti bude rozhodně i ochrana proti UV záření. Kupujte ten určený pro děti s opravdu vysokým UV faktorem. Dětská pokožka je o dost citlivější a tenčí než dospělá, a je proto velmi náchylná na podráždění od slunce. Pokud je zrovna zima, tak určitě dítěti mažte obličej i krémem do větru a mrazu.

Obrázek Jakou kosmetiku pro miminko? 7

Jak vybrat ty správné produkty?

Důležité je nevěřit jen marketingovým trikům a pečlivě si přečíst složení produktů, které pro své dítě zakoupíte.

Skvělým vodítkem pro vás mohou být v tomto ohledu certifikační štítky, kdy pro to, aby je produkt získal, musí splňovat opravdu přísné normy. Mezi ty nejznámější patří v Evropě například Ecocert, Cosmos, Cosmetique Bio, BDIH nebo CCPB.

Doporučujeme, abyste se při výběru kosmetiky pro dítě, ale i pro sebe drželi těch, které jsou organické nebo přírodní. Jejich složky neobsahují rezidua syntetických hnojiv a pesticidů, které jsou spojovány se vznikem některých druhů rakoviny, a mohou také narušovat endokrinní systém.

Jakým ingrediencím se rozhodně vyhýbat?

V dětské kosmetice nemají co dělat rozhodně tyto konkrétní látky, kterým je třeba se vyhýbat:
Ftaláty – uměle vytvořené látky, které mají za úkol napodobovat ženský pohlavní hormon estrogen a velmi snadno se vstřebává. Při jejich nahromadění mohou způsobovat problémy s ledvinami a neplodností nebo vrozenými vadami.

Parabeny – jedná se o běžnou konzervační látku používanou v kosmetických výrobcích, ale již mnoho jejich druhů bylo v EU zakázáno. Mají na svědomí například rakovinu prsu nebo mohou být i příčinou mužské neplodnosti.
Petrochemické látky – můžete je najít pod názvem vazelína, minerální olej nebo třeba parafín. Nejen, že se jedná o neobnovitelný zdroj, který není šetrný k životnímu prostředí, ale mohou ucpávat póry a dusit pokožku.

Vůně a parfemace – jakákoliv syntetická vůně může způsobovat alergie a podráždit pokožku. Valná většina produktů pro děti se proto vyrábí neparfemovaná.
Dimethicone – toxický silikon, který na pokožku „usedne“ a nedovoluje jí volně dýchat. Může způsobit podráždění, a tím pádem nepohodlí.

Nyní už víte, čemu se v dětské kosmetice vyhnout a co naopak svému dítěti bez výčitek můžete pořídit. Pamatujte, že méně je někdy více a že nižší počet složek v produktech a zároveň přírodní složení jsou to nejlepší, co sobě i svému dítěti můžete dopřát. Dětská pokožka je velmi citlivá a podstatně náchylnější k poškození než pokožka dospělých, je tedy třeba opravdu vybírat pečlivě a s rozumem.

Obrázek Jakou kosmetiku pro miminko? 9

Shrnutí toho, co je třeba vědět o kosmetice pro novorozence nám poskytuje cenné poznatky, které by měly být výchozím bodem každého rodiče při péči o svého malého potomka. Péče o citlivou a jemnou pokožku novorozence vyžaduje pečlivý výběr kosmetiky a zohlednění specifických potřeb a citlivosti dítěte.

V první řadě je důležité mít na paměti, že pokožka novorozence je mnohem citlivější a náchylnější na podráždění než u dospělých. Proto je klíčové volit kosmetiku, která je bez parfémů, barviv a tvrdých chemikálií. Důkladné čtení složení produktů a předchozí patch test na malé části pokožky mohou pomoci minimalizovat riziko alergických reakcí.

Významným bodem je také časový aspekt. Výběr kosmetiky pro novorozence je dobré začít plánovat již před porodem nebo během posledního trimestru těhotenství. Tím si zajistíte, že budete mít veškeré nezbytné produkty připraveny na první dny po narození. Ve spolupráci s pediatrem či dermatologem můžete získat doporučení na konkrétní značky a produkty, které jsou pro váš novorozenec nejvhodnější.

Zvýrazněním významu přírodní kosmetiky bychom měli zdůraznit, že co se týče výběru pro děti, přírodní cesta je vždy nejlepší. Přírodní produkty jsou obvykle méně agresivní a obsahují méně chemikálií, což minimalizuje riziko nežádoucích reakcí. Přírodní složky jako aloe vera, mandlový olej nebo levandule se v přírodní kosmetice často vyskytují a nabízejí uklidňující a ochranné účinky.

Celkově lze říci, že péče o kosmetiku pro novorozence by měla být postavena na zásadách šetrnosti, bezpečnosti a důkladného zkoumání složení produktů. Správný výběr kosmetiky přispívá nejen k pohodlí a zdraví vašeho dítěte, ale také k vašemu klidu jako rodiče. Pamatujte si, že citlivá pokožka vašeho novorozence si zaslouží pouze tu nejlepší péči, a tím je bezpochyby přírodní a jemná kosmetika, která ji bude chránit a udržovat v optimálním stavu.

Související příspěvky

Škola začíná, nezapomeňte na prevenci proti vším
Škola začíná, nezapomeňte na prevenci proti vším
Pokračovat ve čtení
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Pokračovat ve čtení
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
Pokračovat ve čtení
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Pokračovat ve čtení
Mountain routine – STOP hydrataci!
Mountain routine – STOP hydrataci!
Pokračovat ve čtení
NAQED Christmas gift guide
NAQED Christmas gift guide
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon