POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Jak zklidnit podrážděnou pleť přírodně?

Jak zklidnit podrážděnou pleť přírodně?

Nepříjemné podráždění, zarudnutí nebo svědění pokožky už asi někdy za život potrápilo nejednoho z nás… Ale kladete si otázku, čím to bylo způsobeno? Příčin může být mnoho, některé přímo neovlivníte, ale ve spoustě případů si můžete podráždění pokožky zapříčinit sami. Pokud vás zajímá jak, jste tu správně, jelikož vám na všechny otázky ohledně podrážděné pokožky a toho, jak ji zklidnit, dneska odpovíme v tomto článku!

Podrážděná pleť bývá častým problémem. Co může být příčinou?

Podráždění je přirozený obranný mechanismus pokožky a máme štěstí, že jím pleť disponuje. Problém nastává v okamžiku, kdy pleť vystavujeme vlivům podráždění pravidelně a pleť musí nepřetržitě fungovat v reaktivním módu. Podráždit kůži není nic komplikovaného. 🙂 Stačí to přehnat na sluníčku bez ochranného krému, nepoužít rukavice při agresivních chemikáliích, přepálit to s peelingovými produkty nebo jen změnit prací prášek.

Podráždění pokožky mohou způsobit různé vlivy – slunce, kosmetika, potraviny, léky, holení a další faktory. Pokud je známá vyvolávající příčina podráždění pokožky, po jejím odstranění by se kondice pokožky měla vrátit do normálního stavu. Příčiny podráždění pleti rozdělujeme na vnitřní a vnější.

Obrázek Jak zklidnit podrážděnou pleť přírodně? 1

Mezi vnitřní příčiny se řadí nejčastěji:

Typ pleti

Zde hraje hlavní roli genetika, je důležité, abyste znali svůj typ pleti. Jde především o to, jak moc aktivní ještě stále jsou mazové žlázy v naší kůži. Čím méně jsou aktivní, tím spíše může docházet k podráždění. Je to řetězová reakce. Nízká produkce mazu způsobuje nerovnováhu v pH, čímž vzniká na povrchu pleti méně hostinné prostředí pro mikrobiom-prospěšné bakterie. Přirozený ochranný štít pleti tak obsahuje slepá místa bez ochrany, která zapříčiňují podráždění.

Věk

S přibývajícím věkem přibývají bohužel nejen vrásky. U zralé pokožky začínají ubývat látky, které jsou nedílnou součástí hydrolipidického filmu a ochranného kyselého pláště, což vede k nerovnováze pH a zvýšenému úbytku vody. Tím sestárnoucí pleť může stát citlivější na vysoce zásadité výrobky (např. mýdlo). Roli může hrát také tloušťka pokožky. Děti (obzvlášť novorozenci) mívají pokožku velmi tenkou oproti dospělému člověku, proto může reagovat citlivěji.

Stres

Hormonální nerovnováha způsobená stresem nebo ve specifických obdobích života, jako je těhotenství, menstruační cyklus, puberta nebo menopauza. To vše může snížit účinnost ochranných mechanismů kůže.

Alergie

Nediagnostikované či neléčené poruchy kožní snášenlivosti a alergie na potraviny, jako je lepek, mléčné výrobky, potravinářské přísady a vejce, mohou mít za následek záněty pokožky a vyrážky.

Voda

Dehydratace způsobená nadměrným pocením nebo nedostatkem vody může také pokožku vysušovat a namáhat.

Vnější příčiny podrážděné pokožky:

Podnebí, ve kterém žijeme, nebo roční období

Klimatické změny a kolísání teplot mohou zvýšit citlivost pokožky. V chladném počasí snižují kožní žlázy své vylučování látek nezbytných pro zachování ochranného hydrolipidického filmu, což způsobuje vysychání pokožky. Podobný negativní účinek mají také ústřední topení a klimatizace. V horkém počasí kožní žlázy produkují více potu, který se odpařuje a zanechává pokožku sušší. Na řadu pak přichází péče o suchou pleť. Stejně tak i UV paprsky a přehnaně dlouhé, a hlavně velmi časté návštěvy solária či doma zapomenutý ochranný krém, když jste celý den na koupališti v létě, mohou způsobit spoustu nepříjemností.

Nezdravý životní styl

Například kouření neškodí jen vašim orgánům, ale především i vaší pokožce. Dehet, který nutíte pokožku „vdechovat“, se vám může vrátit ve formě nepříjemného podráždění. Pokud příliš holdujete alkoholu, který tělo vysušuje, můžete si tím stejně tak zadělávat na nepříjemnosti, které vám pokožka vrátí svým podrážděním.

Nevhodné textilie

Některé materiály jako například vlna nebo jakákoliv syntetika, třeba nylon, rayon nebo polyester, mohou o vaši pokožku nepříjemně drhnout a způsobovat tření. To pak vede k podráždění a svědění. Naopak vhodnými materiály jsou například bio bavlna, hedvábí nebo len.

Přehnaná hygiena

Přílišné používání konvenčních mýdel a mycích prostředků může způsobit značné škody na povrchu pokožky, neboť pokožku připravuje o její ochranné lipidy a způsobuje nerovnováhu v hodnotách pH kůže.


Jak zklidnit podrážděnou pokožku doma?

Správné návyky při mytí mohou pomoci obnovit ochrannou bariéru pokožky – snižte teplotu vody a nezůstávejte ve sprše či vaně příliš dlouho (zejména v oblastech s tvrdou vodou), používejte šetrné sprchové oleje a pokožku osušujte jemným přikládáním ručníku.

Obrázek Jak zklidnit podrážděnou pleť přírodně? 6

Výzkum v oblasti výživy ukázal, že zvýšená konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů a vitamínu C a nízkým obsahem sacharidů a nasycených tuků může pomoci ozdravení namáhané pokožky. Také může pomoci zjistit, zda netrpíte potravinovými alergiemi nebo poruchami snášenlivosti. Velmi důležité je pití dostatečného množství vody, zejména u starších osob.

Omezení stresu může také hrát svoji roli při snižování citlivosti pokožky. Mezi osvědčené metody patří pravidelné cvičení a osvojení si relaxačních technik.

Obecně mají lidé tendenci pečovat o citlivou pokožku, pouze když se projeví akutní příznaky. Pokud si ale zvyknete na pravidelnou 100% clean hydratační péči – a budete ji dodržovat – může se četnost jejího výskytu snížit, a dokonce vymizet. Tato pravidelná péče se může lišit u citlivé pleti obličeje a u citlivé pokožky těla. V případě clean beauty kosmetiky však nikdy nešlápnete vedle – je totiž 100% bezpečná.

Co se týče kosmetiky, rozhodně volte tu přírodní, která neobsahuje žádné škodlivé látky, parabeny, silikony, alkohol a syntetické parfemace. Všechny tyto látky mohou stav podráždění zhoršit. Clean beauty kosmetika respektuje vaši pokožku a její biologické vlastnosti, je bezpečná a nemůže vám nijak uškodit.

Pleť čistěte jemnými tamponky nebo přírodní houbou, používejte jemné peelingy, používejte zklidňující pleťová séra, krémy a tonika, která vaši pleť více nepodráždí.

Podrážděná pokožka může být opravdu nepříjemná a hledání správného léku se může zdát jako nekonečný boj. Naštěstí existuje řada přírodních prostředků, které mohou pomoci zklidnit a utišit podrážděnou pokožku. Vyhledejte produkty s obsahem vitamínu E, dexpanthenolu nebo glycerinu, které jsou přírodního původu a zlepšují stav hydratace kůže. Ať už se potýkáte s alergií, ekzémem nebo jen s nepříjemnou vyrážkou, zařazení těchto přírodních prostředků do rutiny péče o pokožku může přinést velký rozdíl.

Jak zklidnit podrážděnou pokožku po holení?

Holicí strojky a břitvy mohou způsobit podráždění pokožky, zejména pokud jsou používány bez vhodné přípravy pokožky. Pokud se potýkáte s podrážděním po holení, následující kroky vám mohou pomoci zklidnit pokožku:
Opláchněte si pokožku studenou vodou, pomůže to utlumit zánětlivou reakci a zlepší krevní oběh v pokožce.
Použijte zklidňující přípravek. Existuje mnoho zklidňujících přípravků určených speciálně pro podrážděnou pokožku po holení. Můžete použít například hydratační krém s obsahem aloe vera, která má zklidňující účinky.
Vyhýbejte se alkoholu, jelikož pokud používáte po holení kolínskou vodu nebo jiný produkt s obsahem alkoholu, může to podráždění pokožky zhoršit.
Nepoužívejte holicí strojky nebo břitvy s tupými nebo opotřebovanými čepelemi – ostré čepele zabraňují podráždění pokožky tím, že snižují počet tahů potřebných k odstranění chloupků.

Jestliže se chcete chloupků zbavit natrvalo a s holením se netrápit, pak je řešením také epilace nohou či jakékoliv jiné partie.

Obrázek Jak zklidnit podrážděnou pleť přírodně? 11

Jak zklidnit suchou podrážděnou pokožku?

Suché pokožce schází vitamíny a výživa, jedná se o genetickou dysfunkci, kterou lze zmírnit, ale je třeba o ni správně pečovat. Suchá pokožka především potřebuje výživu a hydrataci. Dopomoci si můžete nejen vitamíny, ale i různými pečujícími hydratačními krémy s obsahem přírodních olejů.

Hydratace je základním stavebním kamenem v péči o suchou pokožku. A to jak zevnitř, tak zvenčí. Takže kromě péče je třeba dodržovat i pitný režim.

Jak zklidnit citlivou podrážděnou pokožku?

Citlivá pokožka je výjimečná tím, že se jedná o pokožku jakéhokoliv typu (suchá, mastná, normální nebo smíšená), ale má tu „přidanou hodnotu“, že je ke všemu velmi náchylná k podráždění. Potřebuje především tu správnou péči. Je zapotřebí se vyhýbat spouštěčům, které ji podráždí, což může být slunce, ale také třeba různé škodlivé látky nebo jídlo.
Věnujte proto zvláštní pozornost tomu, na co vaše pokožka reaguje.
Citlivou pokožku musíte správně čistit, ale i při čištění musíte být obezřetní. Volte rozhodně výrobky přímo na citlivou pokožku, ideálně 100% přírodního složení. Správná volba kosmetiky navíc citlivou pokožku ochrání i před nepříznivými okolními vlivy.

Nyní již víte, jak všemi možnými způsoby zklidnit podrážděnou pokožku. Není to jen o správné péči, která je ovšem základem, ale i o životním stylu, životosprávě a správných návycích. Důležité je vědět, proč je vaše pokožka podrážděná, jaký typ pokožky máte a jak se k ní chovat. Poté pro vás již bude snazší podrážděnou pokožku opět zklidnit. Rozhodně se na podrážděnou pokožku nevyplatí používat kosmetiku obsahující iritující látky, synteticky parfemovanou kosmetiku ani výrobky s obsahem alkoholu. Všechny tyto látky mohou podráždění naopak ještě zhoršit. Na podrážděnou pokožku je rozhodně nejvhodnější používat 100% clean kosmetiku, která obsahuje jen bezpečné látky.

Pokud vám ovšem na podrážděnou pokožku delší dobu nezabírá ani kosmetika na ni určená, ani zlepšení životního stylu či oproštění se od návyků, jako je větší konzumace alkoholu nebo třeba kouření, je třeba vyhledat odborníka, ideálně kožního lékaře, který se vám na podráždění podívá, určí jeho příčinu a nasadí vhodnou léčbu.

Závěrem lze konstatovat, že péče o podrážděnou pokožku je zásadní pro udržení zdravého a pohodlného životního stylu. Podrážděná kůže může způsobit nepříjemné pocity a komplikace, a proto je důležité věnovat jí patřičnou pozornost. Shrnutí důležitosti péče o podrážděnou pokožku zdůrazňuje, že správná péče může zabránit mnoha potenciálním problémům.

Podrážděná pokožka může vzniknout z různých důvodů, včetně nadměrného vystavení slunci, alergických reakcí, sucha, nebo používání nepřiměřeně dráždivých kosmetických přípravků. Je klíčové, abychom si byli vědomi těchto rizik a snažili se je minimalizovat. Doporučení pro prevenci podráždění pokožky zahrnuje používání kvalitních hydratačních krémů, vyhýbání se dlouhému vystavení slunci bez ochrany, a pečlivý výběr kosmetických produktů vhodných pro vaši pokožku. Důležitá je také pravidelná péče o pokožku, včetně sprchování s mírnými čistícími prostředky a pravidelného odlupování.

V situacích, kdy se podráždění pokožky stává chronickým problémem nebo se objevují vážné příznaky, je nezbytné konzultovat s kožním lékařem. To se týká situací, kdy se podrážděná pokožka nelepší po několika týdnech péče, nebo kdy se objevují známky infekce, jako jsou hnisavé vyrážky, vředy nebo silné zarudnutí. Kožní lékař může provést důkladné vyšetření a doporučit vhodnou léčbu, která může zahrnovat léky, masti nebo další postupy.

Celkově je tedy důležité pečovat o svou pokožku a brát podráždění vážně. Prevence je klíčová, a pokud se problémy objeví, neváhejte konzultovat s odborníkem. Zdravá pokožka je nejen základem dobrého vzhledu, ale také pro celkové zdraví a pohodu.

Související příspěvky

5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
5 věcí, které vědět, než začnete s clean beauty
Pokračovat ve čtení
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Ponořte se do světa plant-powered make-upu s Miss W Pro
Pokračovat ve čtení
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
KVÍZ: Typ vaší osobnosti podle vaší beauty rutiny
Pokračovat ve čtení
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Mineral Defence Sunscreen: Konečně, konečně, konečně
Pokračovat ve čtení
Mountain routine – STOP hydrataci!
Mountain routine – STOP hydrataci!
Pokračovat ve čtení
NAQED Christmas gift guide
NAQED Christmas gift guide
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon