POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence
Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence

Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence

Péče o suchou pleť je náročná ve všech ročních obdobích. Citlivé pleti nesvědčí velká horka ani zimní mrazíky. Suchá pokožka často nepříjemně svědí, praská a snadněji se na ní tvoří vrásky. Tyto nepříjemné projevy lze zmírnit nebo zcela odstranit s pomocí správné péče, která by se měla stát naprosto rutinní záležitostí. Poradíme vám, jak na to. Popíšeme hlavní příčiny suché pleti a navrhneme účinná řešení i prevenci. Připravili jsme pro vás také jednoduchý test, díky kterému s naprostou přesností určíte stupeň suchosti vaší pokožky.



Péče o suchou kůži není složitá, pokud znáte příčinu jejího vzniku

Suchá pleť dokáže pořádně potrápit. Někdy ani nejluxusnější kosmetické přípravky nepřináší výsledky, jaké bychom si přáli. Nemusí to ale nutně znamenat, že jsou krémy, tělová mléka a různá séra nekvalitní nebo zbytečná. Péče nemůže být totiž efektivní, pokud neznáte příčinu vzniku suché pokožky.

4 důvody, proč nás trápí suchá kůže

  1. Nedostatek živin a vitamínů - pleť musí být zdravá, aby mohla správně plnit svou funkci. Dodejte jí výživu, díky které bude hydratovaná a krásně hebká. Doporučujeme, abyste do svého jídelníčku zařadili potraviny, které obsahují vitamín C, E a A. Velmi prospěšné jsou také esenciální mastné kyseliny, jód a zinek. Řada vynikajících kosmetických přípravků obsahuje přesně tyto vitamíny a minerály. Vaši pleť tak můžete dodat potřebné živiny zevnitř i zvenku.
  2. Dědičná predispozice, hormonální výkyvy a věk - o tom, jaký typ pleti dostanete do vínku, rozhoduje především genetika. Na suchosti pleti mají vliv i další vnitřní faktory. Ovlivňují ji hormonální výkyvy (během těhotenství a menopauzy) a váš věk. S přibývajícími roky pleť postupně snižuje produkci lipidů, a tím klesá její schopnost zadržovat vlhkost.
  3. Vnější faktory - vaše pleť se musí vypořádat s horkem, zimou, teplým a studeným větrem, klimatizací a topením, slunečním zářením, deštěm a dalšími vnějšími vlivy. Škodit může také přehnaná hygiena, používání nevhodných kosmetických přípravků nebo nedostatečný příjem tekutin (především vody).
  4. Chronické choroby - suchá kůže je doprovodným projevem řady vážných onemocnění. Nejčastěji postihuje osoby, které trpí lupénkou, atopickým ekzémem, cukrovkou, onemocněním ledvin, sníženou funkcí štítné žlázy a dalšími. Pokud trpíte některou ze zmíněných nemocí, nechte si doporučit vhodné kosmetické přípravky vaším dermatologem.

Suchá pokožka nemusí nutně znamenat kosmetický problém, který vyřešíte během pár týdnů. V některých případech může být i jedním z příznaků vážnějších onemocnění, proto nic nepodceňujte a v případě, že se váš stav nemění (nebo dokonce zhoršuje) navštivte dermatologa. Ten snadno dokáže odhalit možnou příčinu a navrhne vám efektivní léčbu.

Suchá pleť je napnutá, svědí, rychleji stárne a hlavně neplní svou ochrannou funkci.

Připravili jsme si pro vás výběr luxusních českých i zahraničních kosmetických produktů, které vaší pleť vyživí a hloubkově hydratují.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 1

Jaký je rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí?

Nepleťme si pojmy s dojmy. Myslíte si, že v tom není žádný rozdíl? Chyba lávky. Rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pokožkou existuje!

  • Suchá pleť (xeróza) má chronický charakter. Příčinou je často genetická dysfunkce. Stav suché pokožky ovlivňují i vnější faktory, nedostatek vitamínů a některé léky.
  • Dehydratovaná pokožka je pouze přechodný stav, který může postihnout i osoby, které mají běžně normální nebo mastnou pleť. V tomto případě, se suchosti můžete zbavit poměrně snadno a rychle vhodnou péči a s pomocí kvalitních přípravků pro suchou pleť.

Typické projevy suché pokožky, aneb to svědí jako čert

Suchá pokožka je obvykle na dotek velmi drsná. Člověk si nejčastěji stěžuje na pnutí a svědění. Kůže velmi snadno praská a pálí. Bolestivé praskliny mohou krvácet a špatně se hojí. To ale není všechno - kůže může rudnout, v postižených místech se vám mohou začít tvořit otoky a po delší době i pigmentové skvrny. Je z toho ale cesta ven!

Co pomáhá proti svědění?

Pokud máte natolik suchou pokožku, že vás postižené místo nepřetržitě svědí, je nutné jej několikrát denně promazávat vhodnými krémy. V naší nabídce najdete šetrné krémy a mléka, které neobsahují žádné syntetické přísady, parabeny a silikony. Pohlaďte svou nemocnou pokožku dotekem přírody.

Vybírejte v kategorii kosmetických přípravků pro suchou a citlivou pleť. Pravidelným mazáním dodáte pleti potřebnou hydrataci a pružnost.

Určitě dojde i na škrábání, ale snažte se ho omezit na minimum. Spustí řetězovou reakci, pokožku podráždíte ještě více a na postižená místa si můžete zanést infekci. Pokud je pocit svědění nesnesitelný, doporučujeme si to poškrabat přes látku, pomalými pohyby bez použití nehtů. Občas stačí jen vyvinout vyšší tlak na místo bez pohybu.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 1

Suchá místa na kůži se mohou objevit po celém těle

Některé části těla jsou ale zpravidla postižené více než jiné. Je to dáno například tím, že jsou více vystavené působení nepříznivých vnějších vlivů. Proto je také obtížnější jejich léčba.

Suchá místa a fleky se nejčastěji vyskytují:

  • v obličeji
  • ve vlasech
  • na horních a dolních končetinách (ruce, lokty, paty a kolena).

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 5

Jak diagnostikovat suchou pleť na obličeji:

Suchou pleť si můžeme sami a jednoduše diagnostikovat v pohodlí domova. Postačí nám k tomu zrcadlo a dobré denní světlo.

Návod:

  1. Nejlepší čas je ráno, a to ještě předtím, než si obličej navlhčíme či umyjeme.
  2. Vezmeme si do ruky kosmetické zrcadlo a postavíme se před okno tam, kam nejlépe dopadá denní světlo.
  3. Zrcadlo nasměrujeme tak, abychom viděli na oblast mezi obočím.
  4. Palec pravé či levé ruky přiložíme do středu čela do úrovně těsně nad obočím.
  5. Jemným pohybem nahoru natáhneme pokožku.
  6. Jestliže se textura pleti změnila a vidíme vertikální mikrolinie pleťových buněk, pleť je suchá a potřebuje hydratovat.
  7. Žádné mikrolinky se neukázaly? Gratulujeme – vaše pleť je ve výborné kondici a intenzivnější péči momentálně nepotřebuje.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 1

Péče o suchý obličej

Suchá pleť v obličeji patří k nejčastějším kosmetickým problémům. Pokud nechcete ve třiceti vypadat o generaci starší, nepodceňujte ho – pečujte o pleť a pořiďte si vhodnou kosmetiku. Při koupi musíte myslet na vhodný výběr krémů, ale také dekorativky a odličovačů.

  • Voda a hydratační krém jsou vaši noví BFF. Pleť musíte hydratovat a vyživovat zevnitř i zvenku, a navíc i pravidelně promazávat.
  • Chraňte vaši pokožku před působením vnějších vlivů: v zimě používejte hydratační krémy na lipidové bázi. Pokud pracujete v prostředí s vysokou koncentrací prachu, chemikálií či si nízkou teplotou naneste si na obličej bariérový krém, který na povrchu vytváří ochranný film.
  • No soap, dear. Zapomeňte na mytí klasickým mýdlem a ani s vodou to příliš nepřehánějte. Obsahuje chlór, který citlivé pleti také příliš nesvědčí.
  • Nepoužívejte kosmetiku a odličovače, které obsahují alkohol nebo silikony.
  • Pro čištění pleti doporučujeme přírodní čisticí mléka nebo čisticí oleje.
  • Ideální volbou jsou výrobky, které obsahují kaméliový nebo jojobový olej, bambucké máslo a ceramidy. Ty vytvoří na povrchu vaší pleti přirozenou bariéru.

Přípravky pro suchou pokožku jsou často velmi hutné. Proto je před použitím zahřejte v dlaních, aby se vám lépe roztíraly.

Dobrá zpráva pro milovníky zvířat! V naší nabídce najdete celou řadu špičkových kosmetických výrobků, které nejsou testované na zvířatech.

Dopřejte vaší pleti doslova pětihvězdičkovou přírodní výživu a péči.

Produkty z exkluzivní řady pro citlivou pleť, stejně jako všechny ostatní naše produkty jsou pečlivě ověřené naší farmaceutkou.

Jak pečovat o suchou kůži ve vlasech?

Nejprve je nutné rozlišit, jestli se jedná o suchou pokožku hlavy, nebo jen o lupy. Pokud máte suché i vlasy a další části těla, trpíte na suchou pokožku hlavy.

Na vině je často každodenní mytí hlavy nevhodnou vlasovou kosmetikou. Proto doporučujeme, abyste změnili šampón a pořídili si vlasovou kosmetiku, která je přímo určená pro péči o vlasovou pokožku. Velmi efektivní jsou i vlasové peelingy a séra.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 1

Co na suchou pleť na patách?

Au, au… Popraskané paty jsou nejen neestetické, ale hlavně i bolestivé. Jediným efektivním způsobem, jak se jich zbavit, je pravidelná péče. Paty je nutné důkladně hydratovat. Používat můžete speciální kosmetiku, která je určená pro pokožku chodidel, nebo různé přírodní oleje, mastné krémy a peelingy.

Vyplatí se vám investovat do pravidelné profesionální pedikúry. Během ní vám odborně odstraní odumřelou a ztvrdlou kůži.

Jaký typ suché pokožky máte?

Odborníci rozlišují tři stádia suché pokožky. Níže najdete charakteristiku jednotlivých stupňů, která vám napoví, jaký typ pleti máte právě vy.

  • Suchá pokožka je jen mírně napjatá a drsnější na dotek. Pleť špatně váže vodu, proto má nižší koncentraci hydratačních látek.
  • Velmi suchá pokožka ztrácí vlhkost postupně. Je na dotek hrubá, může být šupinatá nebo i popraskaná. Jedním z nepříjemných projevů může být i svědění a pálení.
  • Extrémně suchá pokožka je již od pohledu velmi hrubá, šupinatá a popraskaná. Svědění a pálení je velmi časté. Na povrchu se mohou objevit také červené fleky.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 11

S prevencí nejdál dojdete

Máme tu malé doporučení, které je nejen vhodnou prevencí, ale napomáhá zmírnění již existujících obtíží.

  1. Omezte pobyt na suchém a studeném vzduchu, nebo se na něj připravte. Nebojte, nejde o doporučení další karantény – jen v zimě používejte ochranné krémy a ve vytápěných místnostech zvlhčovače vzduchu.
  2. Nesprchujte se a nekoupejte se dlouho v horké vodě. Kůže vám poděkuje a peněženka možná také.
  3. Při mytí nádobí a úklidu domácnosti používejte ochranné rukavice.
  4. Citlivá kůže pozná přírodu i syntetiku. Noste oblečení, které je vyrobeno z přírodních materiálů a perte v šetrných pracích prášcích.
  5. Pijte dostatek tekutin a dbejte na zdravou životosprávu.

Šetrná péče je přesně to, co vaše citlivá pokožka potřebuje.

Nakupte si u nás zdravou a udržitelnou kosmetiku.

Obrázek Péče o suchou pleť - příčiny, léčba a prevence 1

Související příspěvky

JAK VYHRÁT BOJ SE ZOUBKY
JAK VYHRÁT BOJ SE ZOUBKY
Pokračovat ve čtení
Vyprahlá pleť jako poušť? Ne, díky.
Vyprahlá pleť jako poušť? Ne, díky.
Pokračovat ve čtení
Pleť září v září
Pleť září v září
Pokračovat ve čtení
Jak si dát nedělní slow flow kterýkoli den v týdnu
Jak si dát nedělní slow flow kterýkoli den v týdnu
Pokračovat ve čtení
NUXE BIO: flóra a technologie v pár kapkách na jedné dlani
NUXE BIO: flóra a technologie v pár kapkách na jedné dlani
Pokračovat ve čtení
Ultimátní průvodce depilací: Cukr vs Vosk
Ultimátní průvodce depilací: Cukr vs Vosk
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon