POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet
Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet

Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet

Je to k vzteku, ale i když vás opustil problém jménem akné, může vyvstat hned další, který vám zakalí radost. Problém, který dokáže se sebevědomím zamávat zrovna tak. Mluvíme tu o jizvách po akné, které po akné zůstanou. Hnědé nebo červené flíčky čili hyperpigmentace, nerovný povrch pleti – zní vám to povědomě? Jak se zbavit jizev po akné a jak tomu předcházet se dozvíte v naše dnešním článku!

Jak a proč vzniká akné a proč zanechává jizvičky

Akné je běžným kožním problémem, který postihuje mnoho lidí různého věku. Vzniká kvůli přílišnému množení bakterií a zánětlivé reakci v mazových žlázách. Když se mazové žlázy začnou nadměrně produkovat maz, kterým se kůže přirozeně mastí, dochází k ucpání pórů. Tím vznikají černé a bílé tečky, komedony a akné.

Klíčovým faktorem pro vznik akné je nadměrná produkce mazu. Hormonální změny, které se často vyskytují v adolescenci, mohou způsobit zvýšenou tvorbu mazu. Dalším faktorem může být genetika – pokud máte rodinnou historii akné, můžete mít větší predispozici k jeho vzniku.

Akné také často zanechává jizvičky. To je způsobeno tím, že zánětlivý proces, který se při akné odehrává, může poškodit kolagen a elastin v kůži. Tyto dva proteiny jsou zodpovědné za pevnost, pružnost a zdravý vzhled pleti. Když jsou poškozeny, může se na kůži objevit nerovná textura, jizvičky, prohlubně a pigmentové změny.

Prevence je klíčovým faktorem při minimalizaci vzniku akné i jizviček. Pravidelná a správná péče o pleť je důležitá, ať už máte tendenci k akné či nikoliv. Používání jemných čistících přípravků, které nebudou narušovat přirozenou rovnováhu pokožky, a správné hydratace jsou základem. Pokud máte problémovou pleť, vyhýbejte se nadměrnému dotýkání obličeje a stlačování akné, což může zhoršit zánět a zvýšit riziko vzniku jizviček.

Pokud se akné objeví a nechá po sobě jizvy, je nejlepším krokem konzultace s dermatologem. Moderní dermatologické postupy, jako je laserová terapie, chemický peeling nebo mikrodermabraze, mohou pomoci zlepšit vzhled pleti a minimalizovat jizvy. Důležité je začít s léčbou co nejdříve, abyste minimalizovali riziko trvalých kožních změn.

Celkově je péče o pokožku klíčem k prevenci akné a minimalizaci jeho následků, včetně jizviček. Pravidelná a správná péče, odborné konzultace a moderní léčebné metody mohou pomoci dosáhnout krásné a zdravé pleti.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 1

Jak předejít jizvám po akné a vzniku akné

Předcházení vzniku jizev po akné a samotnému vzniku akné je důležitým cílem pro udržení krásné a zdravé pleti. Existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste minimalizovali riziko vzniku akné a jizev.

  • Používání správné kosmetiky na svůj typ pleti: Správná péče začíná u výběru kosmetiky. Každý typ pleti vyžaduje specifickou péči, a proto je důležité používat produkty, které jsou vhodné pro váš typ pleti. Volte nekomedogenní produkty, které nepřivodí ucpání pórů a nezhorší stav akné.
  • Nemačkat a neškrábat pupínky: Máčkání a škrábání pupínků může způsobit zánět a poškození kůže, což může vést k tvorbě jizev. Pokud máte pupínky, snažte se na nich neškrábat a nezakrývat je těžkým make-upem. Nechcete, aby se infekce a zánět rozšířily na okolní pokožku.
  • Dostatek živin a vitamínů: Zdravá strava je důležitá pro regeneraci pokožky a minimalizaci rizika vzniku akné. Strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty podporuje zdravý vzhled pleti. Zvážte doplnění živin, jako je vitamin A (pro regulaci tvorby mazu), vitamin C (pro podporu kolagenu) a zinek (pro hojení pokožky).
  • Hormonální rovnováha: Hormonální změny mohou hrát klíčovou roli ve vzniku akné. Udržení hormonální rovnováhy je proto důležité. Mnoho lidí má zhoršení akné během menstruace, puberty nebo stresových období. Konzultace s lékařem a využití vhodných hormonálních metod může pomoci minimalizovat vliv hormonálních změn na pokožku.
  • Domácí lékárna: Mít doma základní léky a přípravky může pomoci rychle reagovat na akné a minimalizovat jeho následky. Pomocnými prostředky mohou být péči o akné zastavit v raném stádiu. Váš lékárnický arzenál by mohl obsahovat antiseptika, masti s obsahem benzoylperoxidu nebo kyseliny salicylové.

Péče o pleť, prevence akné a minimalizace rizika vzniku jizev jsou komplexním úkolem, který vyžaduje pravidelnou a pečlivou péči. Správná kosmetika, zdravá strava, respektování pleti a péče o hormonální rovnováhu mohou hrát klíčovou roli. Pokud je akné závažné nebo se již objevily jizvy, je nejlepší se obrátit na odborníka, jako je dermatolog, který může poskytnout cílenou léčbu a radit vám, jak se vyhnout nežádoucím následkům.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 1

Jak se zbavit jizev po akné?

Zbavit se jizev po akné může být náročný úkol, ale s vhodným přístupem a trpělivostí je to možné. Jizvy po akné vznikají jako následek zánětu a poškození kůže během procesu hojení. Existuje několik metod a přírodních prostředků, které mohou pomoci minimalizovat vzhled jizev a obnovit pokožku.

Jak odstranit jizvy po akné

  • Mikrodermabraze: Tato metoda využívá jemných mikročástic k odstranění vrchní vrstvy pokožky a podporuje obnovu nové a zdravé pleti.
  • Chemický peeling: Chemické látky jsou použity k odstranění povrchových vrstev pokožky, což může pomoci zlepšit vzhled jizev.
  • Laserová terapie: Laserové ošetření může stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšit texturu pokožky, což může vést k vyhlazení jizev.
  • Dermarolling: Pomocí speciálního válečku s jehličkami se vytvářejí mikrojizvy na pokožce, což může podpořit regeneraci a obnovu.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 5

Přírodní prostředky na jizvy po akné

  • Med: Med obsahuje antibakteriální vlastnosti a podporuje hojení pokožky. Můžete nanášet malé množství medu přímo na postižené místo nebo si vytvořit medovou masku.
  • Aloe vera: Aloe vera má protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Gely z aloe vera lze aplikovat přímo na jizvy, aby pomohly zlepšit jejich vzhled.
  • Kokosový olej: Kokosový olej obsahuje zdravé mastné kyseliny, které mohou podpořit hydrataci a regeneraci pokožky. Nanášejte ho opatrně na jizvy.

Opatrně při odstraňování jizev

  • Konstantnost: Viditelné výsledky budou vyžadovat trpělivost a pravidelnost. Očekávejte, že proces trvá několik týdnů až měsíců.
  • Ochrana před sluncem: Jizvy jsou citlivější na sluneční záření, takže používejte opalovací krém s vysokým SPF, abyste minimalizovali riziko hyperpigmentace.

Zbavení jizev na zádech a hlubokých jizev

  • Profesionální ošetření: V případě hlubokých jizev je nejlepší konzultovat dermatologa nebo dermatologického chirurga, kteří mohou navrhnout vhodnou léčbu, jako jsou laserové techniky nebo výplně.
  • Péče o záda: Péče o jizvy na zádech může být náročnější kvůli obtížné dostupnosti. Můžete zvažovat pomocí speciálních krémů, gelů nebo olejů.

Zbavování se jizev po akné je postupný proces, který vyžaduje správnou péči a vytrvalost. Při používání jakýchkoli metod, buďte opatrní a sledujte reakce vaší pokožky. Pokud máte jizvy, které vás trápí, konzultace s dermatologem vám může poskytnout cílenou radu a doporučení pro nejlepší léčebný přístup.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 1

Typy jizev po akné

Ne všechny jizvy jsou stejné, v souvislosti s akné se objevují hlavně tyto tři:

  • Atrofické – jizvy vpadlé do pokožky, jde o nejrozšířenější typ
  • Hypertrofické – jizva vystupuje nad ostatní pokožku do prostoru
  • Keloidní – vzniká, pokud hypertrofická jizva dále roste a rozšiřuje se do dalších oblastí kůže
  • Pigmentace – červená, růžová či hnědá pigmentace, která se liší od slunečních skvrn či hyperpigmentace

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 9

Akné produkty - kosmetika na akné

Nebudeme vám lhát, první tři typy jizev lze vymazat pouze profesionálními postupy, jako je mikrojehličkování, lasery nebo lokální injekce kyseliny hyaluronové do jizvy. Pokud o této invazivnější léčbě přemýšlíte, doporučujeme terapii vždy zkonzultovat s vaším estetickým lékařem, který uvidí, co bude pro vaši pleť nejefektivnější.

S pigmentací ale mohou pomoci lokální ošetření z pohodlí domova! Základem je zaměřit se na ingredience, které pomáhají vaší pleti vytvářet kolagen. A které že to jsou?

Retinoidy, což jsou deriváty vitamínu A, které pomáhají zvyšovat produkci kolagenu, vyrovnávat tón pleti a předcházet budoucímu akné.

Vitamín C je účinným antioxidačním prostředkem perfektním na zesvětlení jak zabarvení po akné, tak hyperpigmentace. Zároveň též napomáhá vaší pleti produkovat více kolagenu.

Kyselina glykolová pomáhá obnovit povrch pokožky a zlepšit vzhled hnědých skvrnek přirozenou chemickou exfoliací. Omezte používání pouze na období, kdy akné není aktivní a není narušena integrita vaší kůže.

Akné produkty a kosmetika určená pro péči o problematickou pleť hrají klíčovou roli při minimalizaci vzniku akné a jizev. Existuje široká škála produktů, které mohou pomoci zlepšit stav pleti a snížit viditelnost jizev po akné.

  • Krém na jizvy po akné: Krémy speciálně vyvinuté pro péči o jizvy po akné často obsahují složky, které podporují regeneraci pokožky, jako je vitamin E, kyselina hyaluronová nebo extrakty z bylin. Tyto krémy mohou pomoci zjemnit a vyhladit texturu pleti, což snižuje viditelnost jizev.
  • Krémy proti akné: Krémy proti akné jsou navrženy tak, aby regulovaly tvorbu mazu, čistily póry a bojovaly proti bakteriím způsobujícím záněty. Obsahují často složky jako salicylová kyselina, benzoylperoxid nebo retinol. Je důležité volit krémy vhodné pro váš typ pleti, aby nedocházelo k dalšímu podráždění.
  • Krém na odstranění jizev: Speciální krémy na odstranění jizev mohou obsahovat látky, které podporují růst nového kolagenu a obnovu pokožky. Tyto krémy se obvykle aplikují přímo na postižené místo a mohou pomoci zlepšit vzhled jizev.
  • Sérum na jizvy po akné: Sérá na jizvy po akné jsou často koncentrovanějšími produkty, které mohou obsahovat vysoké koncentrace účinných složek. Díky lehké textuře se snadno vstřebávají do pokožky a mohou poskytnout hloubkovou péči.
  • Mast na jizvy po akné: Masti na jizvy po akné jsou obvykle bohatšími produkty, které mohou být vhodné pro hlubší a výraznější jizvy. Obsahují hydratační a regenerační složky, které mohou podpořit hojení pokožky.
  • Olej na jizvy po akné: Některé oleje, jako například olej z růže, olej z jasmínu nebo olej z hroznových jader, mohou pomoci vyhladit a zjemnit texturu pleti, což může snížit viditelnost jizev. Oleje jsou často bohaté na vitamíny a antioxidanty.

Při výběru akné produktů a kosmetiky na jizvy je klíčové zohlednit svůj typ pleti, citlivost a případné alergie. Doporučuje se provádět tzv. patch test, tedy testovat nový produkt na malém úseku pokožky, abyste zjistili, zda nezpůsobuje podráždění. Je také dobré konzultovat s odborníkem, pokud máte vážnější problémy s akné a jizvami. S cílenou péčí a vhodnými produkty můžete minimalizovat vznik nových jizev a zlepšit celkový stav své pleti.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 1

Jizvy po akné zakrytí

Jizvy po akné mohou zanechat nepříjemné stopy na pokožce, ale existuje několik způsobů, jak je zakrýt a minimalizovat jejich viditelnost. Tónovací krémy a správná technika líčení mohou být vašimi spojenci v procesu zakrývání jizviček na obličeji.

Zakrývání jizviček tónovacími krémy:

  • Příprava pleti: Před aplikací make-upu očistěte a hydratujte pleť. Nanesení hydratačního krému může zlepšit texturu pokožky a usnadnit nanesení make-upu.
  • Použití korektorů: Pro zakrytí jizviček použijte korektor nebo tónovací krém s vysokým krytím. Vyberte odstín, který nejlépe odpovídá barvě vaší pleti.
  • Technika nanášení: Nanášejte korektor štětcem nebo houbičkou s jemnými pohyby. Nepoužívejte příliš silný tlak, abyste nepodráždili citlivou pokožku.
  • Vrstvení: Pokud je krytí nedostatečné, naneste vrstvu korektoru a postupně budujte krytí. Důležité je, aby výsledný make-up vypadal přirozeně.
  • Příprava pleti: Krycí make-up fixujte pudrem, který pomůže prodloužit trvanlivost a minimalizovat lesk.

Zesvětlení fleků po akné:

  • Využijte make-up primer: Primer může vytvořit hladký povrch pokožky a zlepšit přilnavost make-upu, což může pomoci zesvětlit fleky.
  • Korektor s tónem: Pro zesvětlení tmavých fleků použijte korektor s oranžovým podtónem, který dokáže neutralizovat zabarvení.
  • Highlighter: Použití highlighteru na určitých oblastech obličeje, jako jsou lícní kosti a nosní hřbet, může odvést pozornost od fleků.
  • Pravidelná péče o pleť: Kromě líčení je důležité i pravidelně pečovat o pokožku. Používání produktů s obsahem vitaminu C nebo kyseliny hyaluronové může pomoci zesvětlit fleky a zlepšit texturu pleti.

Výběr správných produktů a techniky líčení je klíčový pro úspěšné zakrytí jizviček po akné. Je však důležité pamatovat na to, že péče o pokožku a prevence jsou stejně důležité. Použití kvalitní kosmetiky a odborný názor může být užitečný při hledání optimálních způsobů, jak dosáhnout co nejpřirozenějšího a krásného vzhledu pleti.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 17

Prevence existuje

Předcházet vzniku jizviček je klíč. Proto by mělo platit:

  • Hlavní rada vždy všude zní, abyste si pupínky nevymačkávali. Jelikož ale nepoznáme dámu, která by svůj pupínek nechala bez povšimnutí, poradíme vám raději, jak je vymačkávat tím nejlepším způsobem. A to sterilním! Ruce, nástroje i hygienický materiál nejdříve pořádně vydezinfikujte dezinfekčním roztokem – například v lékárnách dostupným Cutasept. Pro co nejméně invazivní zákrok je dobré pupínek před samotným vymáčknutím propíchnout sterilní jehlou. Následně pupínek vymáčkněte a místo dobře vydenzifikujte. Na místo a okolí pupínku pak nenanášejte žádný krém ani make-up po dobu alespoň 12 hodin.
  • Chraňte se před UV zářením vhodnou kosmetikou s ochranným filtrem.
  • Najděte si estetického, nebo kožního lékaře, který bude vaši pleť pravidelně sledovat.
  • A samozřejmě – používejte vhodnou a NEKOMEDOGENNÍ kosmetiku určenou pro citlivou nebo aknózní pleť.
  • Ale hlavní je nezapomínat na to, že jste krásné i s jizvičkami!
  • A na závěr rada zkušených make-up artistů: V případě, že má pleť jakékoliv nedokonalosti, dá se šikovně převést pozornost na to, co je na tváři pěkné a v kondici. Nebudeme tedy přilákávat pozornost na pleť výrazným konturováním, tvářenkou ani highlighterem, ale naopak zvýrazníme krásné oči pomocí stínů či linky nebo rty výrazným odstínem rtěnky. Pak si nedokonalostí těžko někdo všimne.

Obrázek Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet 1

Související příspěvky

Hormonální akné zvenčí i zevnitř
Hormonální akné zvenčí i zevnitř
Pokračovat ve čtení
Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť
Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť
Pokračovat ve čtení
Přírodní kosmetika v boji proti problematické pleti a akné? Rozhodně ano!
Přírodní kosmetika v boji proti problematické pleti a akné? Rozhodně ano!
Pokračovat ve čtení
Unpopular combo: Akné a jizvy
Unpopular combo: Akné a jizvy
Pokračovat ve čtení
Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť
Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť
Pokračovat ve čtení
Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady
Jak na pigmentové skvrny: Nejlepší krémy, přírodní prostředky a babské rady
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon