POSLEDNÍ KOUSKY CLEAN-BEAUTY KOLEKCÍ SE SLEVOU 50 %. VÍCE ZDE.
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 
Domů Blog Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť
Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť

Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť

Aknózní pleť je velmi specifická tím, co snese. Je třeba o ni správně pečovat a v létě obzvlášť. Pokud tedy trpíte na akné, neměli byste podceňovat ani správný výběr opalovacího krému, který si na pleť nanášíte. Protože ten nevhodný by mohl nakonec napáchat více škody než užitku. Správný výběr opalovacího krému je pro pokožku s akné klíčový. Při volbě je třeba zohlednit nejen ochranu před slunečním zářením, ale také citlivost a náchylnost aknózní pleti. Kvalitní opalovací krém by měl být nekomedogenní, tedy nezhoršovat ucpávání pórů a nevyvolávat nová aknózní ložiska. Správná SPF ochrana a složení krému jsou klíčové pro zachování zdravé pleti během sluneční expozice.

Pleť s akné a opalování

Pleť postižená akné má specifické potřeby i při opalování. Sluneční záření může ovlivnit stav aknózní pleti několika způsoby. Na první pohled může zdát, že slunce vysušuje pupínky a zlepšuje vzhled pleti. Nicméně tento dojem může být klamný. Sluneční záření způsobuje zahušťování horní vrstvy pokožky, což může zhoršit ucpání pórů a vznik nových aknózních ložisek.

Důležitost chránit pleť s akné před sluncem nespočívá pouze v prevenci nových vyrážek. Aknózní pokožka často bývá citlivější a reaktivnější na vnější vlivy, a sluneční paprsky mohou tento stav ještě zhoršit. UVA a UVB záření mohou podporovat zánět v aknózních ložiscích, což může vést k trvalejším problémům a jizevnatění pleti. Sáhnout můžete po přírodní kosmetice na akné.

Výběr správného opalovacího krému je klíčový. Optimalizovaný produkt pro pleť s akné by měl být označen jako nekomedogenní, tedy neucpávat póry. Vyhněte se krémům s těžkými oleji, které by mohly zhoršit ucpání pórů. Mějte na paměti, že i když se zdá, že opalovací krém může zanechat na pokožce film, toto může působit spíše nepříznivě na aknózní pokožku.

Optimální SPF ochrana je též klíčová. I když se vám může zdát, že sluneční záření vysušuje pupínky, přehnané vystavení slunci může způsobit opaření, zánět a spálení pokožky. Tím se může zhoršit stav akné. Použití opalovacího krému s dostatečně vysokým faktorem SPF (30 a více) pomůže chránit pokožku před negativními účinky slunce.

V závěru, opalování a akné vyžadují obezřetný přístup. Pleť s akné potřebuje ochranu před slunečním zářením stejně jako každý jiný typ pleti. Vyberte si vhodný opalovací krém, který bude chránit vaši pokožku, neucpávat póry a minimalizovat riziko zánětu. Buďte opatrní na přehnané opalování a dopřejte pleti adekvátní ochranu.

Obrázek Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť 1

Ačkoliv se ve spojitosti s opalováním mluví především o škodlivých účincích UV záření a jejich vlivu na pokožku, nic není tak černobílé, jak se může zdát. Přiměřené množství slunečních paprsků má pozitivní vliv na celý organismus, a dokonce zlepšuje kvalitu naší kůže. Jak je to možné?

  • Vitamín D

Slunce je především zdrojem vitamínu D, který přispívá ke zdraví našich kostí, zubů, podporuje imunitní systém, který je se vznikem akné spjatý a při jeho vzniku může hrát podstatnou roli. Vitamín D totiž působí antimikrobiálně, což zabraňuje přemnožení bakterií způsobujících akné, má protizánětlivé účinky a podporuje imunitní systém, který se dokáže lépe vypořádat se škodlivými bakteriemi a případným zánětem.

  • Snižuje hladinu stresu

Sluneční paprsky mají navíc vliv i na naši psychickou pohodu, stimulují produkci hormonů štěstí (endorfinů) a napomáhají při léčbě depresí a úzkostí. To samo o sobě také přispívá k léčbě akné, protože stres oslabuje imunitu a může vést ke vzniku zánětlivých procesů v těle.

  • Slunce jako make-up

Kromě výše zmíněného je pravdou i to, že opálená pleť zkrátka vypadá zdravější. Slunce působí jako takový přirozený make-up, který způsobuje, že jsou nedokonalosti, flíčky a jizvy méně viditelné.

Obrázek Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť 3

Co znamená termín nekomedogenní opalovací krém a proč je důležitý pro pleť s akné

Nekomedogenní opalovací krém nezpůsobuje ucpávání pórů a tvorbu nových komedonů, což jsou uzavřené nebo otevřené černé nebo bílé tečky na pokožce. Oproti klasickým krémům, které mohou obsahovat těžké oleje a složky zvyšující riziko ucpání pórů, nekomedogenní krémy jsou formulovány tak, aby minimalizovaly toto riziko a zároveň poskytovaly ochranu před slunečním zářením. Rozdíl mezi nimi spočívá v obsahu olejů a dalších komedogenních složek. Nekomedogenní krémy jsou vhodnější pro aknózní pleť, protože minimalizují riziko zhoršení stavu pleti. K rozpoznání nekomedogenního krému slouží označení na obalu, avšak pečlivé prozkoumání složení krému je klíčem k jistotě, že vybraný produkt skutečně minimalizuje riziko ucpání pórů.

Rozpoznání nekomedogenního opalovacího krému vyžaduje pozornost k detailům. Zde je několik tipů, jak ho identifikovat:

  1. Složení: Přečtěte si složení krému na obalu. Hledejte lehké oleje, jako jsou například jojobový, slunečnicový nebo arganový olej, které mají menší tendenci ucpávat póry. Vyhněte se krémům s těžkými oleji, jako je kokosový nebo ricinový olej.
  2. Označení: Hledejte na obalu označení "non-comedogenic" (nekomedogenní) nebo "won't clog pores" (neucpává póry). Tato označení naznačují, že produkt by měl minimalizovat riziko ucpání pórů.
  3. Testování: Pokud máte možnost, vyzkoušejte vzorek krému na malé části pleti, abyste viděli, jak reaguje vaše pokožka. Pokud se v průběhu několika dní neobjeví nové pupínky nebo zhoršení stavu akné, je to dobrý znak.
  4. Doporučení od dermatologa: Konzultujte s dermatologem, který vám může doporučit specifický nekomedogenní produkt odpovídající potřebám vaší pleti.
  5. Online recenze: Přečtěte si recenze ostatních lidí s podobným typem pleti. Zpětné vazby od uživatelů vám mohou poskytnout užitečné informace.
  6. Složky bez potenciálu ucpaní pórů: Hledání složek, které jsou označovány jako "non-acnegenic" (nevyvolává akné) nebo jsou známé svou nízkou komedogenicitou, může být užitečné.

Důležitost ochrany aknózní pleti před sluncem

Slunce může být v přiměřené míře dobrý pomocník, ale v případě jeho přemíry i zlý pán. Proč? Protože nadmíra slunečního záření způsobuje, že má pleť sklony k vysoušení. Suché odumřelé kožní buňky mohou pak póry ucpávat, a vznikají tak černé tečky a pupínky. Tomu můžete zabránit při pravidelném používání peelingu. Zároveň se vysušená kůže brání tím, že začne produkovat větší množství kožního mazu, jehož přemíra také vede ke vzniku akné. Naše tělo se navíc v horkém letním počasí ochlazuje pocením, kdy vlhké prostředí kůže bývá často ideálním k přemnožení bakterií propionibacterium-acnes, což je právě bakterie spojovaná se zvýšeným vznikem akné. Abyste usazování zbytků potu předešli, je vhodné pleť 2× denně čistit šetrnou přírodní kosmetikou. Pleť také osušujte papírovými ubrousky nebo si každý den měňte ručník.

Jak správně používat opalovací krém na akné

Aplikace opalovacího krému na akné vyžaduje pečlivost. Předem umyjte obličej jemným čistícím produktem. Naneste nekomedogenní opalovací krém na obličej rovnoměrně, vyhněte se tření a dotýkání obličeje. Při dlouhodobém slunečním vystavení nanášejte každé 2 hodiny a po koupání. Udržíte tak pleť chráněnou i před zánětem a podpoříte zlepšení akné. Nejdůležitější je, abyste používali opalovací krém s dostatečně vysokým SPF faktorem a aby byly nekomedogenní, což znamená, že by neměly zatěžovat pleť a ucpávat póry. 2× denně čistěte pleť šetrnou čisticí kosmetikou, nejlépe vám poslouží ta přírodní, která nebude pleť vysušovat a dráždit. Po sportu či fyzické zátěži se vždy co nejdříve osprchujte a pleť dostatečně hydratujte zvenčí i zevnitř. A v neposlední řadě vyměňte hutné make-upy za ty s lehčím složením, které neucpávají póry.

Jakým složkám se vyhýbat v opalovacích krémech

Aknózní pleť je již ze své podstaty citlivá, a proto přední světoví dermatologové doporučují, aby se ti, kteří na akné trpí, vyhýbali následujícím složkám:

  • Vůním
  • Silikonům
  • Olejům
  • Včelímu vosku, bambuckému máslu, jojoba oleji

Jen pro připomenutí – není olej jako olej. Například hroznový, slunečnicový, neemový, sladký mandlový a konopný olej jsou nekomedogenní, a tudíž opalovací krém s obsahem těchto olejů by i aknózní pleť měla snést bez problémů.

Obrázek Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť 8

Jaké složky v opalovacích krémech vyhledávat

Lidem s aknózní pletí výborně poslouží minerální opalovací krémy, které jsou bez olejů a jsou voděodolné. Některé obsahují i vyloženě specifické přísady pro boj s akné, což je například kyselina salicylová, kyselina mléčná nebo matující přísady. Pokud máte nadměrně citlivou pleť, dobře vám poslouží minerální opalovací krémy s obsahem titanu nebo zinku, které jsou obecně nejlépe snášeny.

Co dělat, pokud se akné zhorší po použití opalovacího krému

Akné může reagovat na opalovací krém z několika důvodů. Těžké složky a oleje mohou ucpat póry, způsobit zánět a zhoršit stav akné. Nekompatibilní složení může narušit pH pokožky a podpořit růst bakterií. Sluneční záření samotné může také zahušťovat povrch pleti, což zvyšuje riziko ucpaných pórů.

K tomu, aby se zabránilo zhoršení akné po použití opalovacího krému, volba nekomedogenního krému je kritická. Vyhněte se produktům s těžkými oleji a komedogenními složkami. Před aplikací krému očistěte pleť jemným čistícím produktem. Používejte krémy s vyšším SPF a aplikujte je rovnoměrně, vyhýbejte se přehnaným vrstvám.

Důležité je také pravidelné ošetřování pleti čištěním a hydratací. Po dlouhém slunečním vystavení očistěte pleť jemným čistícím přípravkem a použijte lehký nekomedogenní hydratační krém. Sledujte reakci vaší pleti a v případě zhoršení konzultujte s dermatologem. Správná volba krému a ošetření může minimalizovat riziko negativních vlivů na aknózní pokožku.

Obrázek Výběr správného opalovacího krému na aknózní pleť 13

Jak vybrat správný opalovací krém na akné

Vhodný opalovací krém pro pleť s předpoklady k tvorbě akné je rozhodně vždy ten přírodní, který neobsahuje žádné toxické látky, jako jsou parfemace, silikony a některé komedogenní oleje. Volte produkty, které neucpávají póry a jsou na pleti lehké. Také je třeba volit opalovací krémy s dostatečně vysokým SPF faktorem, kdy faktorem 50 nebo 50+ minimálně na obličej nic nezkazíte. Nezapomínejte na to, že kůže na obličeji je citlivá a její podráždění ze slunce může vyvolat nejen alergické reakce, ale také přispívá k tvorbě vrásek a vysušování, což i u normální zdravé pleti může vést ke zvýšenému výskytu akné.

Pokud se vaše akné po použití opalovacího krému zhoršilo, může to být z toho důvodu, že používáte nevhodný opalovací krém na váš typ pleti. I u opalovacích krémů je důležité myslet na to, jaký typ pleti máte, a volit takový, který jí bude vyhovovat. Zároveň je možné, že obsahuje nějakou komedogenní látku (stačí, aby obsahoval jen jednu jedinou), která ucpává póry a vaše akné zhoršuje.

Na výběru vhodného opalovacího krému si proto dejte skutečně záležet a pořádně se věnujte pročtení jeho složení. Volte přírodní produkty, které neobsahují vůně, silikony a ani komedogenní oleje, bambucké máslo, včelí vosk či jojobu. Pokud si vyberete vhodný opalovací krém, budete mít nejen jistotu, že budete chráněni před sluncem, ale zároveň se vaše problémy s akné nejen nezhorší, ale mohou se na základě zdravé míry slunečního záření i výrazně zlepšit.

Používání nekomedogenních opalovacích krémů při akné má zásadní význam. Tyto krémy minimalizují riziko ucpání pórů a zánětu, chrání před slunečním zářením a nepříznivými účinky. Kvalitní ochrana před sluncem zabraňuje zhoršení stavu pleti a jizevnatění. Volba správného krému a pečlivá aplikace pomáhají udržet pokožku zdravou, čistou a minimalizují riziko vzniku nových aknózních ložisek.

Související příspěvky

Hormonální akné zvenčí i zevnitř
Hormonální akné zvenčí i zevnitř
Pokračovat ve čtení
Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet
Jak se zbavit jizev po akné a jak vzniku akné ideálně předcházet
Pokračovat ve čtení
Přírodní kosmetika v boji proti problematické pleti a akné? Rozhodně ano!
Přírodní kosmetika v boji proti problematické pleti a akné? Rozhodně ano!
Pokračovat ve čtení
Unpopular combo: Akné a jizvy
Unpopular combo: Akné a jizvy
Pokračovat ve čtení
Jak na kosmetiku do letadla?
Jak na kosmetiku do letadla?
Pokračovat ve čtení
Naqed uvádí revoluční novinky
Naqed uvádí revoluční novinky
Pokračovat ve čtení

Jste naqed?

ZŮSTAŇTE S NÁMI A NIC VÁM NEUNIKNE
K PRVNÍ OBJEDNÁVCE NAVÍC ZÍSKÁTE DOPRAVU ZDARMA.
0

Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Nastavení souborů cookie
Níže si můžete vybrat, jaký druh cookies povolíte na tomto webu. Kliknutím na tlačítko „Uložit nastavení souborů cookie“ použijete svou volbu.

FunkčníNaše webové stránky používají funkční soubory cookie. Tyto soubory cookie jsou nezbytné k tomu, aby naše webové stránky mohly fungovat.

AnalytickéNaše webové stránky používají analytické soubory cookie, aby bylo možné analyzovat naše webové stránky a optimalizovat je pro účely a.o. použitelnost.

Sociální médiaNáš web umísťuje soubory cookie sociálních médií, aby vám ukázal obsah třetích stran, jako je YouTube a FaceBook. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

ReklamníNáš web umísťuje reklamní soubory cookie, aby vám zobrazoval reklamy třetích stran na základě vašich zájmů. Tyto soubory cookie mohou sledovat vaše osobní údaje.

JinéNaše webové stránky umisťují soubory cookie třetích stran z jiných služeb třetích stran, které nejsou analytické, sociální sítě ani reklama.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon